Dealu Frumos – centrul Romaniei

Probabil ca de multe ori v-ati intrebat care sunt localitatile aflate la extremele cardinale ale tarii noastre.Pentru cei care nu au facut-o pana acum, va spunem noi!

Localitatea cea mai din nord a tarii noastre este Hodoristea din judetul Botosani, localitatea asezata la extremitatea estica este orasul Sulina, port la Dunare si la mare, din judetul Tulcea. In sud, avem, pe Dunare, orasul Zimnicea din judetul Teleorman, iar in vest localitatea asezata in extremitate este Beba Veche din judetul Timis.

Cu toate astea, putini se intreaba care este centrul tarii?! Dealu Frumos - centrul Romaniei 1
Acest punct se afla in judetul Sibiu, cu putin inainte de intrarea in localitatea Dealu Frumos. Localitate mandra sibiana, cu specific sasesc, localitate dealtfel, ridicata de sasi pe la 1280. Cam de atunci vine si prima atestare documentara, intalnita intr-un act de vanzare-cumparare prin care Greavul Gerlachus de Pulgromonte cumpara o moara din Stejeris.

Dealu Frumos (in dialectul sasesc Schinebärch, in germana Schönberg) apartine de comuna Merghindeal si se situeaza la 89 de kilometri fata de orasul Sibiu. Este un sat, ca multe alte sate fondate de catre sasi, care are in centru lui o biserica fortificata, foarte bine conservata, si care sta marturie pentru istoria acestui sat. Viata la Dealu Frumos nu a fost intotdeauna usoara. Satul a fost devastat de tatari, si apoi, oamenii harnici l-au reconstruit. Apoi au venit anii comunismului cand au inceput deportarile sasilor si vinderea lor, CAP-ul care a spulberat ideea de proprietate, apoi, dupa 1989 a urmat exodul sasilor in Germania.

Din 2003, cetatea a fost luata in comodat de catre Universitatea de arhitectura si urbanism Ion Mincu din Bucuresti, fiind folosita ca Centru de Studii de Arhitectura Vernaculara, calitate in care gazduieste periodic evenimente culturale si workshop-uri organizate de studenti.

Chiar si Prinul Charles, un bun cunoscator al frumusetilor Romaniei, a cumparat o casa in acest sat pe care a renovat-o si a introdus-o in circuitul turistic, facand ca de obicei, cea mai buna si mai eficienta reclama tarii noastre.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.