Ce să vizitezi în Veneția: iată cele mai frumoase obiective turistice

Asezata in Nord-Estul Italiei, capitala regiunii Veneto este localizata de-a lungul a 117 insulite situate in Laguna Venetiana si care sunt legate intre ele de canale si poduri.

Cei peste 250.000 de locuitori de aici se numesc, mandri, descendenti ai fostilor cetateni ai Republicii Venetia, o putere financiara si maritima in perioada Renasterii si a epocii feudale; astfel, Republica Venetia a fost un important centru de comert (matase, grane si mirodenii) si arta, incepand cu secolul XIII si pana in secolul al XVII-lea.

Parcarea in Veneția costa 26 euro/zi. Nu se poate plati pe ora.

Actuala Venetie a devenit, pentru frumusetile si atractiile ei, unul dintre cele mai vizitate orase ale lumii, cu peste 50.000 de turisti zilnic si o medie anuala ce depaseste 3 milioane de turisti; in vreme ce multi dintre acestia aleg sa viziteze Venetia in perioada faimosului Carnaval.

Principalele atracții turistice din Veneția

Plimbare Cu Gondola

Odata ajunsi in Venetia va recomandam sa porniti intr-o plimbare fascinanta cu gondola si sa alunecati de-a lungul secolelor de istorie, permitandu-va sa fiti captivati de stralucirea si eleganta palazzo-urilor venetiene.

Acesta este modul perfect de a aprecia frumusetea, farmecul si culoarea acestui oras unic, construit pe apa. Veti fi entuziasmati de imprejurimi, relaxandu-va si bucurandu-va de linistea romantica a Serenissimei, deblocand secretele Venetiei si labirintul sau fascinant de canale. Simtiti-va parte dintr-o veche traditie venetiana si experimentati Venetia ca localnicii de peste o mie de ani.

O plimbare cu gondola incepe de la 80 de euro pentru 35 de minute si ajunge la 100 de euro seara între orele 19:00 – 04:00

Odinioara, cele mai nobile si bogate familii calatoreau cu ajutorul gondolelor. Acest tur fermecator va va duce cu un pas mai aproape de fatadele romantice din Venetia si va va permite sa intelegeti ce inseamna sa fiti cu adevarat venetian. Relaxati-va in ritmurile si miscarile blande ale Marelui Canal din zona Biserici Santa Maria della Salute, construita in secolul al XVII-lea ca o oferta votiva pentru eliberarea populatiei locale de moartea neagra.

Bazilica San Marco

Desigur, cea mai cunoscuta biserica din Venetia si una dintre cele mai usor recunoscute din lume, Bazilica San Marco a fost initial capela privata a dogelui, decorata cu comori artistice bizantine care fac parte din prada adusa de navele venetiene dupa caderea Constantinopolului.

Imaginile mozaicului de aur situate deasupra usilor de pe fatada reprezinta un mic indiciu despre interiorul cladirii, in cadrul careia sunt acoperiti 4.240 de metri patrati de mozaicuri de aur care acopera cupolele si peretii. Acestea au determinat un ton distinctiv bizantin pentru interiorul sau in crestere, dar veti gasi si comori din alte perioade, inclusiv mozaicuri ulterioare proiectate de Titian si Tintoretto – nume pe care le veti intalni in tot orasul.

Piața San Marco

Marea intindere a pietei cele mai mari din Venetia este imbinata perfect si facuta sa para aproape intima de uniformitatea eleganta a arhitecturii sale pe trei laturi.

Dar mai mult decat gratia sa arhitecturala, Piata San Marco (Piazza San Marco) este denumita si cunoscuta ca „Sufrageria Venetiei”, locul unde toata lumea se aduna, se plimba, bea cafea, se opreste sa discute, isi intalneste prietenii si ghidurile turistice sau doar trece pe drum pentru a lucra sau a se juca.

Marele Canal din Veneția este cel mai vechi dar și cel mai mare canal artificial din lume. Măsurând 4 kilometri lungime și o lățime de aproximativ 50-70 metri, începe din piața San Marco, în partea de sud a Veneției și se termină în apropiere de podul Libertății, în partea de nord-vest a Veneției. Astfel, împarte Veneția în două.

Pe malul drept putem regăsi cartierele San Marco, Cannaregio, Castello și pe malul stâng cartierele Dorsoduro, San Polo și Santa Croce.

Adăpostind comori arhitecturale cu sute de edificii impresionante, turiștii au posibilitatea de a admira biserici, palate și case care datează din secolele XIII-XVIII. Pe scurt, opere care reflectă bogăția republicii venețiene.

Pentru a aprecia frumusețea Marelui Canal, este preferabil să vizitezi acest loc încă din primele zile de sejur. Este o modalitate potrivită de a avea o vedere de ansamblu asupra ceea ce urmează să vizitezi în următoarele zile.

O vizită pe timp de noapte este la fel de extraordinară. Iluminate de lumini care se reflectă în apă, palatele par mai interesante și minunat de strălucitoare.

Palatul Dogilor (Palazzo Ducale) Si Podul Suspinelor

Vizitatorii care sosesc in Venetia, odata ajunsi pe uscat pasesc sub fatada acestui palat extraordinar – Palatul Dogilor. De indata veti fi impresionati, atat de dimensiunea, cat si de finetea arhitecturii sale.

(Venice) Doge’s Palace and campanile of St. Mark’s Basilica facing the sea

Odata ajunsi in interiorul Palatului Dogilor, impresia s-ar intari doar atunci cand ati intrat prin Porta della Carta, un exemplu perfect de gotic venetian la adevaratul sau potential, si urcand monumentala Scala dei Giganti si Scala d’Oro, pentru a ajunge in ceea ce multi considera a fi cea mai frumoasa camera a palatului, Sala del Collegio.

Chiar si calatorii cei mai experimentati vor fi uluiti de grandoarea palatului si decorarea sa generoasa. Aici veti mai vedea lucrarile tuturor marilor venetieni, inclusiv Tintoretto, al carui “Paradis” este cea mai mare pictura in ulei din lume.

Podul Rialto (Ponte Di Rialto) Si San Polo

Odata singurul pod dincolo de Canalul Grande, Podul Rialto, marcheaza locul primei asezari a insulei, numita Rivus Altus. Construit in 1588, la aproximativ 150 de ani dupa prabusirea unui pod de lemn anterior, acest arc de piatra sustine doua strazi aglomerate si un set dublu de magazine.

Alaturi de a servi drept un punct de trecere ocupat la mijlocul canalului, acesta este si un punct de atractie favorit pentru turistii care aleg sa se fotografieze si sa urmareasca minunatele barci care trec mereu pe sub el.

Acest oras nu inceteaza sa fascineze si sa uimeasca pe cei care il viziteaza. Venetia este un oras in nord-estul Italiei si este format dintr-un un grup de 118 insule mici, separate prin canale si legate prin poduri. Laguna in care este situat orasul se intinde de-a lungul tarmului, intre gurile raurilor Po si Piave. Micul nostru ghid turistic Venetia doreste sa va ofere toate informatiile de care aveti nevoie in planificarea unui sejur la Venetia.

Numele este derivat de la populatia antica „veneti” care a locuit regiunea in secolul al X-lea i.Hr. Orasul istoric a fost capitala Republicii Venetia. Venetia a fost cunoscuta de-a lungul secolelor sub diferite denumiri: La Domina, Serenissima, Regina Adriaticii, Orasul Mastilor, Orasul Podurilor – desi se pretinde ca Hamburg ar avea mai multe poduri decat Venetia (dar nu dispune de faimosul Rialto) -, Orasul Plutitor, Orasul Canalelor.

Luigi Barzini a descris-o in The New York Times ca fiind „fara indoiala, cel mai frumos oras construit de umanitate”. Times Online descria Venetia ca fiind unul dintre orasele cele mai romantice din Europa.

Intre secolele al XIII-lea si al XVII-lea, Republica Venetia a fost o putere maritima majora, fiind, in perioada Evului Mediu si a Renasterii, scena pentru cruciade si Batalia de la Lepanto, precum si un centru foarte important al artelor si comertului (in special de matase, cereale, condimente).

Acest lucru a facut din Venetia un oras bogat in cea mai mare parte a istoriei sale. De asemenea, orasul este cunoscut pentru mai multe miscari artistice importante, in special perioada Renasterii. Venetia a jucat un rol important in istoria muzicii simfonice si de opera si este locul de nastere al lui Antonio Vivaldi.

Orasul este impartit in sase zone sau „sestiere”. Acestea sunt Cannaregio, San Polo, Dorsoduro (inclusiv Giudecca si Isola Fisola Sacca), Santa Croce, San Marco (inclusiv San Giorgio Maggiore) si Castello (inclusiv San Pietro di Castello si Sant’Elena).

Fiecare zona a fost administrata de un procurator si de personalul sau. Aceste zone contineau circumscriptii, initial 70 in 1033 dar reduse sub Napoleon, in ziua de azi fiind numai 38. Celelalte insule din laguna venetiana (asa cum puteti vedea pe harta Venetiei) nu fac parte din niciun sestieri, bucurandu-se, de-a lungul istoriei, de un grad considerabil de autonomie.

Venetia este una dintre destinatiile turistice cele mai importante ale lumii, celebra pentru arta si arhitectura sa. Orasul are o medie estimata de 50.000 de turisti pe zi. In 2006, Venetia a ocupat locul 28 in clasamentul celor mai vizitate orase din lume, cu aproape 3 milioane de sosiri internationale in acel an.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.