Ghid turistic Tanzania

Situata in estul Africii, Republica Unita a Tanzaniei ocupa o suprafata de 948.087 km² si numara aproximativ 38 milioane de locuitori. Tara are iesire la Oceanul Indian pe latura estica si se invecineaza cu Republica Congo in vest, cu Mozambic si Zimbabwe in sud, in timp ce in nord, are granita comuna cu Kenya si Uganda.

Inzestrata cu relief divers, Tanzania este traversata in nord–est de lantul muntos Kilimanjaro, in timp ce regiunile nord-vestice sunt scaldate de Lacul Victoria si Lacul Tanganyika, iar zona centrala a tarii este formata in mare parte din campii. Cele mai interesante zone turistice ale tarii sunt de departe parcurile si rezervatiile nationale, remarcabile zone de conservare a vietii animalelor salbatice. Astfel, in nord se gaseste Parcul Serengeti, in sud, Mikiumi si Selous, iar in vest Parcul National Gombe.

Primele semne ale locuirii umane in acest colt de lume au o vechime de aproape doua milioane de ani, pentru ca in urma cu doua milenii propulatii apartinand marilor triburi bantu sa ocupe acest teritoriu in timpul migratiilor din vestul Africii. In prima jumatate a secolului XIX, Zanzibar a repezentat unul dintre cele mai importante centre de comert cu sclavi din Africa de est, iar spre sfarsitul secolului XIX, germanii isi manifesta controlul in zona, incorporand teritoriile Tanzaniei, Rwandei si Burundi in colonia Africii de est a Germaniei.

Autoritata lor este indepartata in urma noului context politic creat dupa primul razboi mondial, conditii in care englezii isi exercita influenta in zona pana in 1964, cand cele doua teritorii, respectiv Zanzibar si Tanganika se reunesc intr-un singur stat sub numele de Republica Unita a Tanzaniei.

Astazi, statul este organizat din punct de vedere administrativ in 30 de regiuni, dintre care 5 regiuni semi-autonome formate de arhipelagul Zanzibar. Incepand cu anul 1996 capitala tarii a fost transferata de la Dar es Saalam la Dodoma. Oras situat in inima tarii, Dodoma este capitala politica a Tanzaniei si gazduieste sediul guvernului.

De-a lungul timpului, Dodoma a reprezentat un punct de tranzit importat pentru negustorii ce calatoreau pe coasta Swahili spre Lacul Tanganyika, iar la inceputul secolului XX, orasul devine un centru feroviar important pentru trenurile care transportau marfuri spre portul de la Dar es Salaam. Cunoscut si sub numele de Mzizima, Dar es Salaam este cel mai mare si mai bogat oras al tarii si unul dintre principale centre economice ale Tanzaniei.

La nord de tinuturile muntoase, mai jos de piscurile Meru si Kilimanjaro, se afla Arusha, cel mai important punct de plecare pentru expeditiile safarii in Tanzania. Inzestrata peisaje dintre cele mai spectaculoase, Arusha gazduieste unele dintre cele mai importante rezervatii nationale ale tarii, dar si sedii ale unor importante organisme internationale. Construit de germani ca centru administrativ al coloniei, la inceputul secolului XX, Arusha este astazi un oras cu strazi pitoresti, fiind unul dintre orasele prospere ale Tanzaniei.

In apropiere de Dodoma, se afla orasul Iringa, renumit pentru intinsele suprafete agricole, dar si pentru pietele unde se comercializeaza produse traditionale, fiind in acelasi timp un loc de popas pentru turistii care doresc sa viziteze Parcul National Ruaha. In zona de coasta a tarii, Stone town, „orasul vechi”, este cea mai interesanta destinatie turistica a tarii, daca sunteti pasionati de istorie si mai ales de arheologie.

Orasul vechi este denumita zona istorica a orasului Zanzibar, cu strazile si aleile sale inguste, cu case vechi, transformate azi in magazine si bazaruri, iar Casa Miracolelor sau Gradinile Forodhani se numarea printre cele mai vizitate repere turistice din oras.

In vestul tarii, orasul Tabora, cu peisajele sale spectaculoase, este o regiune recunoscuta pentru productia de miere, comercializata in piete special amenajate. In trecut, era un important centru de comert cu sclavi, iar in timpul ocupatiei germane, orasul era unul dintre cele mai prospere din estul Africii. Unul dintre cele mai frumoase porturi din Tanzania se afla la Tanga, al doilea ca marime dupa cel din Dar es Salaam. Desi este unul dintre marile centre economice ale tarii, Tanga este un orasel ce pastreaza inca influnete ale arhitecturii fostilor colonisti, ceea ce ii confera un aer cu totul special.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.