Ghid turistic Vanuatu

Vanuatu sau „Tinutul etern” asa cum este numit de localnici, este un arhipelag format din 83 de insule aflate la 800 km departare de Fiji. Inzestrate cu cele mai spectaculoase peisaje, acoperite de paduri tropicale luxuriante si locuite de cele mai primitoare gazde, insulele Vanuatu sunt considerate una dentre cele mai frumoase destinatii turistice de pe glob. RepublicaVanuatu, asa cum este cunoscuta oficial, este un stat insular situat in sudul Oceanului Pacific, la 500 km departare de Noua Caledonie, avand vecini in vest Republica Fiji si in sud, Insulele Solomon.

Locuinte inca din timpuri preistorice, insulele sunt vizitate pentru prima data de navigatorul portughez Pedro de Queiros, in secolul XVI, care le revendica in numele Coroanei spaniole. La sfarsitul seclului XIX, insulele Vanuatu intra sub administrarea unei comisii comune franco-engleze, satut pe care il pastreaza pana la obtinerea independentei in anul 1980. De origine malaeziana, localnicii vorbesc nu mai putin de 115 limbi distince si convietuiesc alaturi de comunitati restranse de englezi, francezi, australieni, chinezi si vietnamezi, ceea ce face din Vanuatu una dintre cele mai diverste natiuni sub aspect cultural si lingvistic.

Cea mai importanta zona urbana a tarii este capitala Port Vila, oras situat pe insula Efate. Capitala este inconjurata de superbele insule Ifira si Iririki, ceea ce o face un loc ideal pentru promenada. Efate este cea mai mare insula a arhipelagului, principalul centru economic, comercial si turistic al tarii. Inzestrata cu peisaje spectaculoase, numeroase rauri, cascade uriase si plaje acoperite cu nisip alb, dar si intinse paduri tropical, Efate este de departe principala atractie turistica din Vanuatu. Portul Havannah, situat in nordul insulei a servit in timpul celui de-al doilea razboi mondial drept baza militara pentru trupele americane, fiind astazi un adevarat muzeu in aer liber.

Inzestrata cu un peisaj divers si altitudini ce ajung pana la 1879 m (varful Tabwemasana), Vanuatu are cativa vulcani activi cum este Yasur, situat pe insula Tanna, considerat cel mai accesibil vulcan din lume. Insula Tanna este, de altfel, preferata practicantilor sporturilor nautice, iar pesterile subacvatice sunt o continua atractie pentru turisti. Fie ca optati pentru sesiunile de snorkeling sa alegeti rutele montane, Tanna este o destinatie care nu va va dezamagi, numarandu-se printre putinele locuri din lume care refuza sa accepte stilul agitat specific vietii moderne. Pentru a va convinge, vizitati satele localnicilor si nu ezitati sa participati la ceremoniile traditionale Nekowiar sau Toko.

Principalul aeroport al tarii de afla la 10 minute departare ce centrul capitalei, in apropriere de cele mai renumite statiuni turistice. Fie ca inchiriati un autoturism sau alegeti sa calatoriti cu autobuzul, insulele sunt usor de parcurs, iar serviciul de transport cu feribotul va ajuta sa ajungeti rapid in insulele Hat, Pele, Moso, Lelepa sau Kakula.

Nu mai putin spectaculoasa este insula Espiritu Santo, considerata cea mai frumoasa dintre insulele tarii, unde veti descoperi plaje intinse acoperite cu nisip fin, lagune marginite de ape de un albastru sublim, ideale pentru snorkeling si scuba diving. Padurile tropicale ofera iubitorilor de plimbari in natura itinerarii dintre cele mai interesante. Aneityum, cea mai sudica insula a tarii, atrage turistii prin clima deosebit de placuta si miresmele arborilor de santal. Tot aici gasiti peste 80 de specii de orhidee, iar cascadele inalte si izvorele termale sunt un motiv in plus pentru care turistii aleg sa-si petreaca concediul pe aceasta insula.

Muzica, dansul si arta traditionala, reprezentata prin tatuaje si masti pictate, ocupa un loc important in viata localnicilor, mai ales in zonele rurale. Nici marile centre urbane nu sunt de neglijat, iar amestecul de influente engleze, franceze si malaeziene si contopesc intr-un mod original, fie ca e vorba de gastronomie, obiecte de podoaba sau parfumerii, iar cele mai frumoase suveniruri le puteti achizitiona din Luganville, cel mai mare oras de pe insula Espiritu Santo.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.