Ghid turistic Reunion

Fosta colonie a Frantei, astazi cu statut de provincie de peste mari a statului francez, insula Réunion se gaseste in Oceanul Indian, la est de Madagascar, ocupa o suprafata teritoriala de 2.512 km² si masoara doar 63 km lungime si 45 km latime, in conditiile in care numara aproximativ un milion de locuitori, cu o densitate de 403 locuitori/km² (2011).

Insula se pare ca a fost descoperita pentru prima data de comerciantii arabi, care au denumit-o Insula Occidentala (Dina Morgabin), in timp ce primii europeni care au sosit aici au fost portughezii, care au botezat-o Santa Apollonia. Insula este in cele din urma colonizata de francezi, incepand cu secolul XVII. Astazi, Réunion este una dintre cele 27 de regiuni administrative ale Frantei, avand 7 deputati in Adunarea Nationala si 3 reprezentanti in Senat. De alftfel, activitatea legislativa a insulei este reglemenetata de Senatul si Adunarea Nationala a Frantei, cat si de un Consiliu Regional, ales cu un mandat de sase ani, in timp ce puterea executiva este indeplinita de un Prefect, sprijinit de un Consiliul General.

Cu o economie bazata in special pe exportul de zahar, vanilie si esente pentru parfumuri dar si pe investitii sustinute in domeniul turismului, Réunion detine primul loc din Africa privind venitul pe cap de locuitor, in conditiile in care speranta de viata a localnicilor atinge media de 80.05 ani pentru femei si 72.3 ani pentru barbati.

Sub aspectul formarii reliefului, Réunion este o insula de origine vulcanica, alcatuita din lantul muntos Piton des Neiges, ce atinge o altitudine de 3070 m si, respectiv, Piton de la Fournaise, unul dintre vulcanii activi ai planetei. Unicitatea si peisajul spectaculos pe care il formeaza cele doua formatiuni muntoase au stat la baza introducerii insulei pe lista patrimoniului universal UNESCO. Chiar daca este renumita pentru peisajele montane superbe, insula ramane o destinatie de vacanta si pentru entuziastii practicanti ai sporturilor nautice, precum surfing, scufundari, jet sking, dar si pentru activitati mai domestice, precum pescuitul sau plimbarile cu barca.

Uriasul acvariu situat in statiunea Saint Gilles les Bains, prezinta un adevarat spectacol al vietii marine din Oceanul Indian. In 600 L de apa au fost recreate adevarate peisaje acvatice, recife si roci vulcanice, ce asigura conditiile optime ale reprezentarii biodiversitatii marine a insulei Réunion, cu bazine care gazduiesc 500 specii de pesti si 200 de specii de vietuitoare ale oceanului. Lagunele de la St. Gilles les Bains sunt un adevarat paradis al turistilor care iubesc natura, nisipul alb si soarelele stralucitor.

Cel mai important centru urban al insulei este St. Denis, situat in punctul cel mai nordic al insulei, unde este concentrata aproape jumatate din populatia insulei, in timp ce alte zone urbane importante sunt St. Pierre, Le Port si St. Paul.

Ajutata de o clima favorabila si peisaje cu adevarat impresionante, Réunion se numara astazi printre destinatiile favorite ale turistilor din intreaga lume. Daca sunteti pasionati se itinerarii montane, puteti lua ca punct de plecare Piton des Neige, sa coborati spre stancile acoperite cu lava, pana in adancul canioanelor. Excursiile pot continua cu expeditii in depresiunile vulcanice formate la poalele muntelui Piton de Neige, unde se gasesc astazi adevarate resorturi turistice precum Cirque de Cilao, Cirques de Matafe si Cirque de Salazie.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.