Ghid turistic Portugalia

Portugalia este o tara dezvoltata, una dintre natiunile lumii cele mai globalizate si pasnice; este, de asemenea, un stat membru al Uniunii Europene si Organizatiei Natiunilor Unite si membru fondator al Uniunii Latine, Organizatiei Statelor Ibero-Americane, OCDE, NATO, Comunitatii Tarilor de Limba Portugheza si a Acordului Schengen.

Pentru a intelege mai bine turismul din Portugalia, trebuie sa ii intelegem cultura, istoria si contextul politico-economic. Un ghid turistic Portugalia are menire sa parcurga, pentru voi, principalele evenimente din lunga sa istorie, preferintele culturale si cele mai importante locuri de vazut. Este necesar sa cunoastei toate aceste lucruri pentru ca, o data ajunsi acolo, sa va bucurati din plin de tot ceea ce Portugalia are de oferit.

Din 1986, de cand a aderat la Uniunea Europeana, Portugalia a parcurs un drum lung. In acea perioada, era vazuta ca vecina saraca a Spaniei, dar apartenenta la UE a dat roade. Traversand rapid cateva decenii, veti descoperi astfel o natiune aflata sub lumina internationala a reflectoarelor ca gazda a Campionatului de Fotbal Euro 2004. Cu un an inainte, reporteri din intreaga lume se aflau pe pamant portughez pentru un eveniment complet diferit. La baza aeriana Lajes din Azores, presedintele SUA, George W. Bush, se intalnea cu prim-ministrul portughez, Jose Manuel Barroso, si aliatii lor britanici si spanioli. In pragul razboiului din Irak, din martie 2003, insulele au gazduit un summit intr-o situatie de criza.

Teritoriul Portugaliei include o zona din Peninsula Iberica si doua arhipelaguri din Oceanul Atlantic: Madeira si Azore. Portugalia continentala este impartita de raul principal al tarii. Peisajul din nordul tarii este muntos spre interior, in timp ce partea de sud, care include Algarve si regiunile Alentejo, este zona de campie. Cel mai inalt varf muntos al Portugaliei este Mount Pico. Arhipelagurile Madeira si Azore din Oceanul Atlantic au fost formate prin evenimente vulcanice.

Din punct de vedere economic, Portugalia este o tara dezvoltata. Moneda portugheza este euro (€), tara fiind unul dintre statele membre fondatoare ale zonei euro. Cele mai multe industrii, intreprinderi si institutii financiare sunt concentrate in Lisabona, capitala Portugaliei, si Porto. Aveiro, Braga, Coimbra si Leiria sunt cele mai mari centre economice si cele mai importante orase din Portugalia, dupa cele doua amintite anterior. Portugalia a incercat sa se adapteze la o economie globala moderna in schimbare, acest proces continuand si in prezent.

Portugalia este printre cele mai vizitate tari din lume, primind o medie de 13 milioane turisti straini in fiecare an. Turismul joaca un rol tot mai important in economia Portugaliei, contribuind semnificativ la cresterea economica a tarii. Cele mai importante centre turistice ale tarii sunt Lisabona, Algarve si Madeira, dar guvernul portughez continua sa promoveze si sa dezvolte noi destinatii turistice, cum ar fi Valea Douro, insula Porto Santo si Alentejo. Capitala Portugaliei este, dupa Barcelona, orasul european care atrage cei mai multi turisti. Majoritatea turistilor in Portugalia cauta nu numai soarele si plajele, dar si experiente culturale, gastronomice, de mediu sau nautice ale tarii.

In 1960, turistii au descoperit regiunea Algarve si, datorita inaugurarii aeroportului Faro, nu a durat mult pana cand aceasta zona a devenit o importanta destinatie turistica. Astazi turismul aduce mai mult de 25% din investitiile straine si aproape 10% din PIB-ul tarii. Portugalia este o destinatie care ofera mai mult decat soare, nisip si ocean. Un numar tot mare de turisti viziteaza Lisabona si exploreaza frumusetile tarii. Planurile de dezvoltare a zonei de coasta, prost gandite initial, au fost schimbate cand a devenit clar ca aplicarea acestora ducea exact la distrugerea a ceea ce atragea turistii. Astazi se iau masuri pentru dezvoltarea unei industrii turistice ecologice care sa ajute la conservarea mediului. Atractiile din Portugalia sunt, in mare masura, naturale, bine conservate, fie ca este vorba despre parcurile si gradinile sale, rezervatiile sau padurile, fie ca este vorba despre orase, cu centrele lor vechi, medievale.

In ciuda pozitiei fata de Atlantic, clima Portugaliei este predominant mediteraneana, cu veri calde si secetoase si ierni blande, umede. Pozitia geografica de la marginea de vest a Europei ii asigura o medie a precipitatiilor mult mai mare decat cea a Spaniei, situata mai la est, ceea ce inseamna ca peisajul este verde pe tot parcursul anului, in special in nordul Lisabonei. Precipitatiile cad mai ales intre lunile noiembrie si martie, cu niveluri crescute pe masura ce avansati spre nord; asa-numttele ploi de vara pot fi intalnite tot timpul anului in nord, in special in zonele inalte ale Douro si Tras-os-Montes. Iernile din Tras-os-Montes pot fi aspre, cu temperaturi scazute si ninsori. In centrul si sudul Portugaliei, in special pe coasta, clima este blanda tot anul, desi iarna este adesea innorat. Verile sunt calde si insorite pe tot cuprinsul tarii, temperaturile ridicate fiind placut echilibrate de briza racoroasa ce bate de-a lungul coastei.

Vizitatorii fideli ai Portugaliei sunt in mare parte de acord ca primavara si toamna sunt cele mai bune anotimpuri pentru a calatori in aceasta tara. In aceste anotimpuri vremea este perfecta si astfel veti scapa de afluenta turistilor din timpul verii. La sfarsitul primaverii, intreaga tara arata superb, cu covoare de flori de camp in culori vii. Toamna este calda, dar nu excesiv. Este o perioada deosebit de buna pentru a vizita Douro, aria albiei raului cu acelasi nume si zonele producatoare de vin, mai ales ca recoltarea este in toi, iar tonurile de ruginiu si auriu ale frunzelor sunt absolut superbe. Iulie si august reprezinta varful sezonului, avand in vedere ca milioane de turisti straini vin in tara si multi portughezi sunt ei insisi plecati in vacanta. Foarte aglomerata este in special regiunea Algarve. Preturile ating valoarea maxima, iar barurile, magazinele si plajele sunt pline pana la refuz. Totusi, aceasta perioada a anului este ideala pentru a explora nordul Portugaliei, deoarece zilele sunt calde si insorite, iar sansele de ploaie sunt mult mai mici decat in restul anului.

Portugalia are o cultura specifica in acelasi timp influentata de diferite civilizatii. Arhitectura traditionala este distinctiva si include stilul manuelin, un stil somptuos cu ornamente arhitecturale din primele decenii ale secolului al XVI-lea.

Bucataria portugheza este diversa. Arta portugheza de patiserie isi are originea in Evul Mediu. Vinurile portugheze au meritat recunoasterea internationala inca de pe vremea Imperiului Roman. Astazi, tara este cunoscuta de catre iubitorii de vin si vinurile sale au castigat mai multe premii internationale.

Muzica portugheza cuprinde o mare varietate de genuri. Cel mai renumit este fado. In plus fata de fado si folk, portughezii asculta pop si alte tipuri de muzica moderna, in special din America de Nord si Marea Britanie. In Portugalia sunt organizate mai multe festivaluri de muzica, cum ar fi Festivalul Sudoeste, Festivalul de Paredes, Festivalul Vilar de Mouros, Festivalul Boom.

Portugalia este considerata a fi intre cele mai frumoase 10 tari europene. Vizitand aceasta tara veti avea o imagine clara a unor peisaje minunate, veti putea intelege cate ceva din cultura portugheza si din modul de viata al localnicilor sai.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.