Ghid turistic Mongolia

Situat in Asia Centrala, Statul Mongolia (Mongol Ulus) ocupa o suprafata de 1.566.500 km² si are o populatie de 2.754.685 (2010) cu o densitate de 1,7 loc./km². Este una dintre tarile cu cea mai redusa densitate de locuitori din lume, raportat la vastul teritoriu pe care il ocupa.

Conform statisticilor din 2011, speranta de viata a mongolilor este de 66,16 ani pentru barbati si 71,23 ani pentru femei, in conditiile in care 70% din populatie are media de varsta de 35 de ani. Limba oficiala vorbita aici este mongola.

Mongolia se invecineaza la nord cu Rusia si cu China pe latura sudica, estica si vestica. Din punct de vedere administrativ, statul se imparte in 21 de regiuni (ajmag) si o municipalitate autonoma – capitala Ulan Bator. Fiecare regiune are un oras de resedinta si cuprinde intre 15-20 de provincii, denumite in limbaj local – soum.

Cel mai mare oras din tara, ce adaposteste aproape 40% din populatia tarii, este capitala Ulan Bator (Eroul rosu). Aceasta este situata in partea central-nordica a tarii, pe valea raului Tuul, la limita cu desertul Gobi.

Este, totodata, centrul industrial si economic al Mongoliei si se numara printre cele mai poluate orase din lume. Cu toate acestea, gazduieste cateva dintre cele mai importante muzee, biblioteci, parcuri si edificii culturale din tara – Palatele Nogon – Orgo si Bogdo-Khan, multiple pagode, Marea Pagoda, manastiri budiste deosebite (Gandan) sau Marele Altar Lamaist Obo, situat la 25 km departare de capitala, acestea fiind doar cateva dintre atractiile turistice ale orasului.

Relieful Mongoliei este dominat in regiunile de nord si vest de un podis inalt (150m), limitat de lanturi muntoase cum ar fi Altaiul Mongol si Hangain, in timp ce partea centrala si sudica a tarii este acoperita de desertul Gobi, cu aspect nisipos in SV si pietros in restul teritoriului.

Supranumita „Tara cerului albastru”, deoarece aici soarele straluceste 250 de zile din an, Mongolia se imparte in cinci regiuni importante. Partea centrala a tarii ce include si capitala, principala destinatie turistica, zona estica si sudica, acoperita de desertul Gobi, nordul tarii unde se gaseste si al doilea mare oras al tarii, Erdenet, si vestul unde se gaseste si marele lac Uvs Nuur.

Erdenet este renumit pentru minele de carbuni dar si pentru fabricarea manuala a carpetelor. Un alt loc interesant este orasul Hovd, situat in nord-vestul tarii, ce se remarca printr-o diversitate culturala si etnica unica, care include kazaci si sapte grupuri etnice mongole.

Aspectul deosebit al acestei simbioze culturale se reflecta in dialecte, imbracaminte, festivitati, muzica si dans. Orasul Karakorum se gaseste chiar in centrul Mongoliei si are o serie de muzee si monumente culturale importante.

O vacanta in Mongolia nu poate fi completa fara o excursie in Valea Sacra a Raului Tuul, unul dintre cele mai mari din tara, care izvoraste din Muntii Khentii. Valea raului a fost considerata sacra, secole de-a randul, de catre triburile nomade. In apropiere, sunt amenajate campusuri turistice care ofera toate conditiile pentru o vacanta de neuitat.

Fie ca alegeti sa vizitati edificii culturale vechi de secole sau spiritul de aventura va indeamna sa traversati desertul Gobi, sau pur si simplu sa vreti sa interactionati cu populatia nomada, Mongolia este una dintre acele destinatiile turistice pe care nu le puteti rata.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.