Ghid turistic Insulele Falkland

Insulele Falkland (verde inchis) au fost denumite astfel in onoarea Trezorierului Marinei britanice, vicecontele Falkland, de catre primul european a carui debarcare in arhipelag este consemnata oficial – capitanul englez John Strong (1690). Acestea cuprind doua insule principale: Falklandul de Vest si Falklandul de Est, ultima gazduind capitala coloniei – Port Stanley si un numar de circa 700 de insule mai mici, printre care se numara Georgia de Sud si Sandwich de Sud, care nu apartin arhipelagului, dar sunt dependente de acesta.

Insulele Falkland (numite si Insulele Malvine) sunt un arhipelag situat in Oceanul Atlantic de Sud, la 483 km de coasta Americii de Sud si 940 km nord de Antarctica. In 1982 a avut loc Razboiul Malvinelor in urma invadarii acestora de catre Argentina, iar, dupa razboi, insula a cunoscut o dezvoltare importanta a activitatilor de turism si pescuit, devenind un teritoriu auto-suficient din punct de vedere economic, astfel nu mai primesc subventii din partea guvernului britanic. Arhipelagul a devenit colonie britanica in anul 1833, dupa ce, in prealabil, fusese ocupat, pe rand, de Anglia, Spania si apoi de succesoarea imperiului spaniol, Argentina.

In 1982, pe cand Argentina inca era condusa de o junta militara, insulele au fost ocupate de fortele armate argentiniene. Premierul britanic al acelei perioade, Margaret Thatcher, a trimis o forta expeditionara in Falkland si, in urma unui conflict de 74 de zile, au murit 649 de argentinieni si 255 de britanici, iar suveranitatea britanica a fost restabilita.

Insulele Falkland se bucura de o larga autonomie, dar locuitorii doresc pastrarea statutului de colonie britanica si au reusit acest lucru, deoarece Insulele Falkland apartin de foarte mult timp Marii Britanii. Disputa legata de insule are si un aspect economic, deoarece aici se afla zacaminte de titei, undeva sub fundul oceanului in apropierea arhipelagului.

In luna decembrie 2011, cele patru state membre ale blocului comercial Mercosur (Brazilia, Argentina, Paraguay si Uruguay) au convenit sa interzica accesul in porturile lor ale navelor sub pavilion Falkland.

Acestea sunt foarte importante din punct de vedere economic deoarece detin 8,3 miliarde de barili de petrol in rezervele din ocean, intinse pe o raza de 320 de kilometri in jurul insulelor. Din pacate, datorita disputei permanente intre tari precum Marea Britanie, Franta, Spania si Argentina si schimbarii imprevizibile a climei, ele nu sunt frecvent vizitate, fiind supuse neglijarii turistice. Totusi, acest aspect reprezinta un adevarat paradis economic ascuns in imensul Ocean Atlantic.

Insulele constituie poarta de acces spre Antarctica, oferind controlul asupra resurselor naturale. Pescuitul si turismul cuprind, in prezent, cea mai mare parte a activitatii economice. Se cer taxe de licenta nete de peste 40 milioane dolari pe an, care ajuta insula in sistemul de sanatate, educatie si bunastare. Apele din jurul Insulelor Falkland sunt cunoscute pentru calamar, care reprezinta aproximativ 75% din totalul de pesti pescuiti. Câstigurile provin din transporturile de lana high-grade in Marea Britanie si din vanzarea de timbre postale si monede. Ecoturismul este in crestere, cu aproximativ 69.000 de vizitatori in 2009. Prezenta militara britanica prevede, de asemenea, un impuls economic considerabil.

Insulele Malvine, una dintre cel mai romantice destinatii din lume, un arhipelag format din peste 200 de insule de corali, scaldate in soare, inconjurate de lagune cu ape limpezi, cu o viata marina extrem de bogata, o vegetatie tropicala, palmieri exotici, ecuatoriali, care umbresc plajele cu nisip foarte fin inconjurate de ape limpezi de culoarea turcoazului, reprezinta paradisul insulelor tropicale. Multi dintre noi dorim sa mergem in acest colt de paradis, departe de aglomeratia urbana si de viata agitata de zi cu zi. Acest loc ne ofera linistea si relaxarea de care avem nevoie, iar apele de o intindere fascinanta si peisaje mirifice ne incanta placut vazul si trezeste, totodata, celelalte simturi din interiorul nostru.

Extravagantele insule, inconjurate si protejate de recifi de corali, vin in intampinarea asteptarilor oricarui turist iubitor de soare si plaja, de vegetatie luxurianta, de sporturi de apa sau doar de liniste si relaxare. Distantele intre insule sunt foarte mici, oferind sansa de a face plimbari cu barca de la o insula la alta sau de a locui, pe rand, pe mai multe insule. Vazute de sus, insulele arhipelagului apar ca niste margele verzi, plutitoare, pe o mare de turcoaz. Port Stanley se afla pe coasta de Est a Insulelor Falkland, este capitala statului si singurul oras din tara cu o populatie de aproximativ 2000 de locuitori. Multe croaziere se opresc in oras, tururi ghidate care ofera o perspectiva istorica a Insulelor Falkland, fiind populare excursiile de „pinguini”.

Din cauza ca orasul este foarte mic, turistul poate sa il exploreze pe jos sau sa opteze pentru serviciul de taxi. Sunt tururi organizate care ofera vizitatorului amanunte despre istoria acestei insule, cum ar fi despre bataliile ce au avut loc in anul 1982.

Merita vizitat si Muzeul The Falkland Islands, care ofera detalii despre traditiile poporului. Mancarea in Insule este aproape in totalitate gatita in casa, iar retetele cu specific britanic au fost transmise de la o generatie la alta. Specialitatile nationale sunt carnea de miel, berbec, vita, sprot, peste marin si legume cultivate in gradina. Bauturile obisnuite sunt „smoko” si cafea sau ceai servit cu prajituri de casa.

Ca o schimbare de activitati fizice intense in aer liber, exista o multime de alte moduri de ocupare a timpului in Insulele Falkland. Experimenta-ti distractiile mai silentioase – incercati sa luati parte la mestesugurile locale, sa vizitati muzeul sau biroului filatelic, rasfoiti magazinele din Stanley. Totodata, va puteti relaxa intr-un restaurant, cafenea sau bar si va puteti bucur de mancarea traditionala din Insulele Falkland. O serie de destinatii din intreaga insula ofera posibilitatea de a pescui cu ghiduri si sansa de a ramane in spatii de cazare confortabile.

Arhipelagul Insulelor Falkland este plin de „minuni naturale ale naturii” si puteti observa pinguinii in toata splendoarea lor sau frumusetea florilor delicate. Descoperiti un mediu nepoluat, cu cer senin de un albastru fantastic, orizonturi fara sudura, spatii vaste deschise si plaje uimitoare cu nisip alb. Fie ca sunteti in cautarea de aventura sau cautati zone mai silentioase, Insulele Falkland sunt un loc minunat pentru a va relaxa. Vizitati aceste insule impresionanate, pentru a va bucura de minunatiile pe care vi le ofera acest paradis “salbatic”!

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.