Ghid turistic Tara Galilor

Tara Galilor este o tara mica, cu doar 2,2 milioane de locuitori, ce apartine de Marea Britanie. Este un tinut cu castele din piatra gri, abatii in ruina, coruri barbatesti si cateva localitati mai importante, o regiune cu munti si ape, unde piscurile salbatice brazdeaza cerul, iar cascadele coboara zgomotoase peste prapastii abrupte si stancoase. Unele zone, din partile de sud-est si nord-est, au fost puternic industrializate in secolul al XIX-lea, dezvoltandu-se cu precadere industria extractiva si industria otelului, insa mari intinderi de-a lungul coastei si din zona muntoasa interioara au ramas locuri de o frumusete neintinata.

Tara Galilor are trei parcuri nationale (Snowdonia, cu Snowdon, cel mai inalt munte din Anglia si Tara Galilor; Brecon Beacons si Pembrokeshire Coast) si cinci rezervatii protejate, denumite zone cu frumuseti naturale remarcabile (Valea Wye, peninsula Gower, peninsula Llyn, insula Anglesey si Clwydian Range), precum si intinderi mlastinoase si muntoase neatinse de activitatile omului, situate in centrul regiunii, cea mai putin vizitata parte a tarii. Bogatiile acestui tinut sunt castele medievale, statiunile marine, asezarile comerciale traditionale, gradina Bodnant si Gradina Botanica Nationala, impunatoarele resedinte din Powis si Plas Newydd, trenurile trase de locomotive cu aburi in Snowdonia si partea centrala a Tarii Galilor, precum si cosmopolita capitala Cardiff.

Una dintre cele mai frumoase experiente poate fi o calatorie de-a lungul peisajului rural deosebit, de la sud la nord, in timpul careia nu se traverseaza nicio localitate de dimensiuni notabile. Cei 1.207 km de coasta ai tinutului sunt, in majoritate, compusi din plaje nisipoase, pasuni inverzite, stanci si estuare.

Intreaga splendoare salbatica si frumusete aspra a Tarii Galilor este comasata in partea de nord. Zona este dominata de Snowdon care, cu o inaltime de 1.085 m, este cel mai inalt varf muntos din Anglia si Tara Galilor. Cu greu se poate descrie grandoarea peisajului de pe crestetul muntelui intr-o zi insorita. La nord-vest se profileaza stramtoarea Menai, localitatea Anglesey si, in departare, Marea Irlandei. La sud se vad Muntii Merionethshire, castelul Harlech si lantul muntos Cadair Idris, si pretutindeni in jur formatiuni stancoase salbatice si sterpe. Daca escaladati varful pe linia de cale ferata Snowdon Mountain dinspre Llanberis, o data ajunsi la terminal, sunati sa aflati daca s-a ridicat ceata de pe Snowdon. Atunci cand norii invaluie pantele abrupte ale acestui masiv, asa cum se intampla de obicei, se pierde mult din peisaj. Numele varfului a dat si denumirea Parcului National Snowdonia, care se intinde la sud pana la Machynlleth, in centrul provinciei. Parcul este alcatuit din 259 hectare de munti stancosi, vai acoperite de paduri de stejari, mlastini, lacuri si izvoare, toate acestea garantand frumusetea naturii si, intr-o mai mica masura, solitudinea. Ca si in alte parcuri nationale britanice, o mare parte dintre terenuri se afla in proprietate privata, iar in interiorul parcului se gasesc orasele, satucuri si ferme. Parcul a devenit o zona populara pentru escaladari.

De-a lungul coastei nisipoase ce se intinde spre nord, o salba de statiuni atrage vizitatorii de mai bine de un secol. Llandudno a fost construita in timpul domniei reginei Victoria ca statiune maritima balneara. Statiunea invecinata Conwy are un castel medieval si fortificatii – merita de asemenea o vizita scurta. Daca preferati o zona de litoral mai izolata, aveti la dispozitie doua optiuni declarate rezervatii naturale: insula Anglesey (legata de partea de uscat a provinciei printr-un pod) si peninsula Llyn, brazdata de statiuni mici si localitati de coasta mai linistite. Portmeirion, o imitatie de asezare italiana, va ofera o posibilitate de escapada cu totul deosebita.

Partea centrala a Tarii Galilor este alcatuita din localitati traditionale, asezari provinciale, mici statiuni maritime, sosele linistite si peisaje ondulate, presarate cu ferme de ovine, paduri si lacuri. Deoarece aceasta este cea mai linistita zona turistica a provinciei, daca doriti cazare in Tara Galilor, locurile sunt limitate. Cu exceptia a unu-doua centre mari, Aberystwyfh si Llandrindod Wells, spatiile de cazare sunt amenajate cu precadere in hanuri de tara, mici hoteluri si ferme. Aceasta subregiune are, de asemenea, cateva pensiuni splendide, cu specific traditional.

Partea de sud a provinciei, cea mai diversificata dintre cele trei regiuni ale sale, se intinde pe o suprafata care acopera tinutul din imediata apropiere a orasului Cardiff, granita dintre Tara Galilor si Anglia, precum si sud-vestul provinciei pana la zona de coasta abrupta din Pembrokesbire. Varietatea peisajelor din Tara Galilor de Sud este vizibila in cele doua parcuri nationale ale regiunii, cu caractere foarte diferite. Parcul Brecon Beacons, situat la scurta distanta cu masina de Cardiff, este o zona cu munti inalti plini de pasuni, lacuri si chei calcaroase abrupte. Acesta contrasteaza cu Parcul National de pe Coasta Pembrokesbire, care adaposteste una dintre cele mai splendide intinderi de naturale de coasta, cu kilometri intregi de stanci marine, plaje, promontorii si golfulete spectaculoase.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.