Ghid turistic Eritreea

Situata in nord-estul Africii, statul Eritreea ocupa o suprafata de 117.600 km² si numara putin peste 6 milioane de oameni, avand o densitate de 51,8 locuitori/km², iar speranta de viata a acestora este de 60,73 ani pentru barbati si 65,06 ani pentru femei.

Situata in Cornul Aficii, Eritreea se invecineaza cu Etiopia in est si Sudanul in vest, in timp ce laturile nord-estice sunt marginite de coasta Marii Rosii. Tara este impartita in 8 provincii, iar limbile oficiale ale statului sunt tigrinya si araba, dar pe arii extinse se vorbeste si italiana.

Teritoriile de astazi ale tarii au facut parte, pana in secolul VI, din Regatul Aksum, iar dupa dizolvarea acestuia, un secol mai tarziu, Eritreea este ocupata de arabi. Pe parcursul evului mediu, zona este aprig disputata intre arabi, portughezi si otomani.

Spre sfarsitul secolului XIX, Eritreea intra sub influenta Regatului Italiei care, in anul 1890, transforma regiunea in colonie italiana. Dupa mai multe conflicte militare, unele deosebit de sangeroase, avand ca scop indepartarea interventiei tarilor vecine in politica interna a statului, Eritreea isi declara suveranitatea, in urma unui referendum organizat sub egida ONU, in anul 1993.

Cu o economie bazata, in proportie covarsitaoare, pe activitatile agricole, dar si pe cresterea animalelor, Eritreea este inzestrata cu campii fertile in zona de vest. Cel mai important oras al tarii este capitala Asmara, aflata la 65 km distanta de Marea Rosie.

Orasul cunoaste o dezvoltare constanta in perioada interbelica si in anul 1993 devine capitala, ramanand si astazi tributar influentei colonistilor italieni. Alte orase importante sunt Asseb, un oras-port situat in sud-estul tarii, in timp ce Massava, situat in est, este cel mai importanta zona urbana din aceasta parte a tarii. In nord, marea atractie turistica o reprezinta orasul Keren.

Sub aspectul alcatuirii reliefului, Eritreea dispune de cateva regiuni muntoase, situate in centrul si sudul tarii. Aici, viata localnicilor parca a ramas undeva suspendata intr-un timp de mult apus, cu case construite din piatra si temple vechi (crestine si musulmane), oameni trudind la muncile campului, folosind si astazi instrumente agricole rudimentare, in timp ce altii se ocupa cu pastoritul si unde tranportul se realizeaza cu ajutorul magarilor si al camilelor.

Capitala Asmara este locul ideal de unde sa porniti explorarea acestei tari, iar Parcul National al Martirilor, o rezervatie nationala uriasa cu peisaje spectaculoase, este un loc pe care nu-l puteti rata din itinerariul dvs.

Regiunile joase din vest, alcatuite in mare masura din campii intinse si zone deluroase, sunt traversate de rauri sezoniere. Majoritatea oraselor din aceasta parte a tarii sunt ridicate pe malurile raurilor, in timp ce sudul tarii este traversat de savana africana, dominata, in special, de turmele de elefanti.

Puteti alege ca punct de plecare pentru vacanta dvs. in aceasta regiune a tarii orasul Tessenei, situat in apropierea granitei cu Sudanul. Tessenei este, de altfel, unul dintre cele mai bune exemple, daca vreti sa vedeti cum traiesc oamenii desertului.

Regiunea Sahel, situata in nord, este traversata de lanturi muntoase cu altitudini ce variaza intre 1000 si 2500 m. Regiunile estice si vestice sunt locuite de triburi nomade, iar peisajul este unul destul de neprimitor si arid.

Turistii pasionati de aventuri extreme isi pot incepe itinerariul in Sahek din Nafka, un oras de o importanta deosebita pentru localnici, deoarece aici s-a aflat cartierul general a luptei de eliberare nationala, motiv pentru care moneda nationala a tarii a fost numita in onoarea acestui oras.

Eritreea este o tara de o frumusete aparte, iar insula Dahlak, cel mai mare arhipelag al Marii Rosii, ramane de departe una dintre atractiile turistice cele mai importante, avand doar cateva insule locuite, cu o bogata viata marina, o zona ideala pentru pasionatii sporturilor de apa, in timp ce Masivul Etiopian ofera posibilitatea de a-si exersa indemanarea turistilor pasionatii de excursii montane.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.