Stațiunea Bursa, Turcia

Stațiunea Bursa este amplasat printre livezi udate de izvoarele de munte, este un oraș cu străzi întortocheate, cu case viu colorate și cu fântâni, care în anotimpul cald sunt o adevărată binecuvântare.

Bursa este patria kebabului, cel mai cunoscut și unul dintre cele mai delicioase preparate turcești. Bursa este o zonă renumită și pentru castanele sale confiate și pentru piersicile delicioase.

Bursa este un adevărat centru al producerii mătăsii și a prosoapelor. Primii coconi de mătase au fost aduși aici din China pe Drumul Mătăsii, Imperiul Bizantin deținând monopol în această ramură a industriei. Între secolele XV-XVII, Bursa era cel mai renumit loc din Europa și din Asia în ceea ce privește producerea mătăsii.

Această ramură a industriei este încă extrem de dezvoltată. Ea este urmată de industria producerii de bumbac și lână, de cea a producției de conserve și produse lactate.

Bursa a fost cea dintâi capitală a Imperiului Otoman, motiv pentru care este înțesată de monumente religioase, morminte impresionante, băi și moschei.

Una dintre principalele atracții ale orașului Bursa este Yesil Cami (Moscheea Verde). Clădirea este construită în stilul noii arhitecturi turcești, luându-și numele după ușa sa de culoare verde.

Vizavi de această moschee este amplasat Yesil Türbe (Mormântul Verde). Mormântul este amplasat într-o grădină verde, exteriorul locului de veci fiind decorat cu dale de culoare turcoaz. În apropierea mormântului era amplasată o medresă, veche școală teologică, unde în prezent funcționează Muzeul Entografic.

Beyazid Yildirim Moscheea este prima moschee în stil nou otoman de pe teritoriul Turciei. Toate moscheile de pe cuprinsul orașului Bursa sunt adevărate capodopere. Ulu Cami (Marea Moschee) este construită în stil Seljuc, impresionând datorită decorațiunilor caligrafice de pe pereții. Este o clădire vastă care numără nu mai puțin de 20 de cupole.

Mousoleele lui Osman, fondatorul Imperiului Otoman, și a fiului său, Orhan Gazi, sunt alte atracții pe care nu le puteți rata. Complexul Muradiye cuprinde o moschee și mai multe morminte ale unor personaje importante din perioada otomană. Dacă doriți să aflați mai multe despre stilul de viață tradițional al otomanilor, trebuie neapărat să treceți pragul Muzeului Otoman.

Unul dintre cele mai moderne obiective turistice ale orașului Bursa este Muzeul Panorama 1326, cel mai mare muzeu panoramic din lume. Denumirea muzeului dorește să amintească victoria din anul 1326, când otomanii au ocupat orașul Bursa.

Bursa este și o importantă stațiune termală, turiștii care o vizitează se vor putea bucura de prezența izvoarelor termale, bogate în minerale. Prin urmare, cele mai multe hoteluri din Bursa dispun de centre spa. Băile turcești, numite hammam, sunt alte locuri pe care le puteți vizita în Bursa.

Băile Karamustafa Pasa sunt renumite în întreaga regiune și se bucură de cele mai bune ape termale și minerale. Pentru a vă întoarce acasă și cu câteva suveniruri, care să constituie o amintire plăcută, trebuie neapărat să vizitați Bazarul Acoperit din Bedesten sau Koza Han, o clădire otomană impresionantă datorită arhitecturii sale, dar și datorită produselor ce sunt comercializate aici, produsele din mătase sunt extrem de diverse și frumoase.

Date fiind toate aceste atracții turistice, trebuie să vă luați măcar câteva zile pe care să le petreceți în Bursa. La circa 36 de kilometri distanță de orașul Bursa, turiștii vor descoperi Uludag, cel mai întins și cel mai important centru de ski de pe teritoriul Turciei. Zona este declarată Parc Național și poate fi vizitat indiferent de perioada din an.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.