Catedrala din Malaga, Spania

Catedrala din Malaga, cunoscută și sub numele de Catedrala Bisericii Sfânta Fecioară a Incarnării (în spaniolă: Catedral de la Encarnación de Málaga), este o capodoperă arhitecturală situată în orașul Malaga, Spania. Este una dintre cele mai impresionante clădiri religioase din Andaluzia și un important simbol al orașului Malaga.

Catedrala din Malaga (“La Manquita”- Catedrala in flacari) a fost construita din secolul XVI pana la sfarsitul secolului XVIII. Datorita faptului ca ridicarea catedralei a durat mai bine de un secol, aceasta prezinta astazi vizitatorilor sai diferite stiluri arhitectonice, de la cel gotic pana la cel renascentist si baroc.

Construcția catedralei a început în secolul al XVI-lea, în 1528, pe locul unei vechi moschei din perioada maură. Inițial, planul era să se construiască o catedrală gotică monumentală, dar proiectul a fost modificat în timp și s-a transformat într-un amestec de stiluri arhitecturale.

Catedrala din Malaga are un aspect distinctiv datorat amestecului de stiluri arhitecturale. Fațada principală este de inspirație renascentistă, cu elemente gotice, iar turnurile masive de la intrare sunt remarcabile. Interiorul este bogat decorat, cu influențe baroce, cu arcade elegante, capiteluri sculptate și o cupolă impresionantă.

Al doilea turn al acesteia n-a fost niciodata finalizat deorece lucrarile au fost oprite printr-un decret regal in clipa in care doar jumatate din turn era ridicat.

Catedrala este una dintre cele mai mari din Spania și are dimensiuni impresionante. Are cinci nave, fiind una dintre puținele catedrale cu această configurație în Spania. Turnurile sale ating o înălțime de aproximativ 84 de metri și sunt una dintre cele mai înalte construcții din Malaga.

Corul din secolul XVII este o lucrare cu 40 din cele 58 de figuri din lemn sculptate de catre celebrul sculptor Pedro de Mena. Magnifica orga, construita de catre Julian de la Orden in 1871, este foarte apreciata de expertii muzicali, nu doar pentru excelenta tehnica de constructie, ci si pentru calitatile muzicale.

Cel mai vizibil edificiu vazut de la inaltimea castelului Gibralfaro este cladirea ciudata, neterminata, a catedralei din Malaga.

Construita intre secolele XVI si XVIII, ii lipseste inca turnul din partea de vest. Vina ii apartine episcopului local, ce a donat banii destinati realizarii acestuia Razboiului American de Independenta impotriva britanicilor. Din pacate – si in ciuda dimensiunilor sale uriase – aspectul catedralei nu este unul inspirat, distingandu-se doar prin sculpturile din silleria (scaunele din corul incintei) realizate de Pedro de Mena.

Cu toate acestea, Iglesia del Sagrario, din partea de nord a catedralei, merita sa aruncati o privire, macar pentru portalul rafinat in stil gotic, originat dintr-un edificiu religios mai timpuriu, o biserica Isabellina neterminata. In interior, altarul aurit realizat in stil plateresc, iluminat superb in timpul slujbelor, este opera lui Juan Balmaseda.

Catedrala este una dintre cele mai mari din Spania și are dimensiuni impresionante. Are cinci nave, fiind una dintre puținele catedrale cu această configurație în Spania. Turnurile sale ating o înălțime de aproximativ 84 de metri și sunt una dintre cele mai înalte construcții din Malaga.

În prezent, catedrala funcționează și ca muzeu, fiind deschisă pentru vizitare. Turiștii pot admira nu doar frumusețea arhitecturală a catedralei, ci și colecția impresionantă de artă sacrală și obiecte de cult religios.

Catedrala din Malaga este, astfel, un important monument istoric și cultural, care atrage mulți vizitatori din întreaga lume datorită frumuseții sale arhitecturale și a valorii artistice a operei de artă pe care o găzduiește.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.