Ljubljana. Capitala Sloveniei

Capitala si cel mai mare oras din Slovenia, Ljubljana, are un farmec aparte, pus in evidenta de pietele antice, bisericile baroce si castelele magnifice. Dar acest oras cu o populatie de 280 000 de locuitori se mandreste si cu o scena culturala bogata.

In ultimii ani, Ljubljana a fost martora inaugurarilor notabile ale unor muzee, dispune de un nou program pentru inchirieri de biciclete si tot aici a avut loc renovarea totala a Teatrului de Opera, ce dateaza din perioada habsburgica.

Inconjurata de Italia, Austria, Ungaria si Croatia, Slovenia se mandreste cu o gastronomie marcata de multe influente; cele mai noi restaurante deschise in capitala aduc un plus de noutate si creativitate gastronomica.

Mai exista si fatete neobisnuite ale acestui oras, cum ar fi zona Metelkova, unde exista numeroase cluburi si galerii, deschise in incinta unei foste cladiri militare, dupa ce Slovenia a fost declarata independenta in anul 1991.

Sunt si locuri in care ramasite ale unui zid roman construit in anul 15 e.n. stau laolalta cu blocuri datand din era comunista si cu resedinte in stil Art Nouveau, din timpurile austro-ungare. Astfel de alaturari ciudate fac ca Ljubljana sa aiba un caracter distinct fata de alte orase.

Chiar dacă este cel mai mare oraș din Slovenia, Ljubljana are dimensiuni mici astfel încât poți să explorezi principalele atracții turistice într-o singură zi. Așa că, hai să descoperim împreună cele mai importante atracții turistice din Ljubljana!


Podul Dragonului

Podul Dragonului sau Zmajski Most datează din 1901, atunci când a fost construit cu ocazia aniversării a 40 de ani de domnie a Împăratului Franz Joseph I. Superbul pod simbolizează istoria, frumusețea și stilul arhitectural inconfundabil al capitalei Ljubljana. Cei patru dragoni ce mărginesc capetele de pod au fost integrați în blazonul orașului, astfel că ei se regăsesc peste tot în Ljubljana.


Parcul Tivoli

Parcul Tivoli este sufletul verde al orașului Ljubljana, fiind și cel mai mare parc din oraș. Aflat nordul districtului central, Parcul Tivoli este împânzit cu fântâni frumoase, iazuri, locuri de joacă, clădiri superbe precum Castelul Tivoli sau Vila Cekin, o grădină cu peste 160 de feluri de trandafiri și o sumedenie de statui ce completează farmecul acestui loc minunat.


Malul râului Ljubljanica

Ljubljanica este râul principal ce desparte centrul medieval de restul orașului. Pe malul râului vei găsi o mulțime de restaurante și cafenele cochete, de unde poți admira atmosfera orașului. Nu trebuie decât să faci o plimbare relaxantă de-a lungul râului Ljubljanica pentru a admira podurile sale superbe ce le rivalizează pe cele din Praga sau chair Veneția.


Piața Preseren

Piața Preseren se află în zona medievală al orașului Ljubljana, fiind piața centrală a capitalei slovene. Mărginită cu o arhitectură rafinată, Piața Preseren este unul dintre cele mai populare locuri din Ljubljana, unde au loc aproape în fiecare sfârșit de săptămână concerte, festivaluri sau carnavaluri. În Piața Presenren vei găsi și Biserica Franciscană, ușor de recunscut grație nuanței de roz aprins a clădiri, dar și statuia lui France Preseren, cel mai influent poet sloven.


Piața Centrală

Gălăgioasa Piață Centrală din Ljubljana este locul perfect unde poți descoperi atmosfera autentică a orașului. Piața Centrală din Ljubljana este deschisă în fiecare zi, mai puțin duminica, și poți cumpăra de aici o mulțime de produse tradiționale, fructe și legume proaspete, produse din carne și lactate, precum și plante, condimente, ierburi medicinale, textile și chiar încălțări.

Castelul Ljubljana

Cel mai important monument din Ljubljana, castelul cu același nume se înalță pe un mic deal chiar în mijlocul capitalei slovene. Castelul Ljubljana așa cum arată astăzi datează din secolul al XV-lea, iar de-a lungul timpului impunătoarea fortăreață a servit drept cazarmă și reședință regală. În interior vei găsi Capela Sf. Gheorghe în stil baroc decorată blazonul colorat al guvernatorilor provinciei Kranjska.


Podul Triplu

Podul Triplu este unul dintre cele mai frumoase și cunoscute poduri din Ljubljana. De fapt, este un grup de trei poduri ce leagă orașul modern de centrul medieval. Zona este împânzită cu baruri și restaurante fiind și unul dintre cele mai fotografiate locuri din Ljubljana.


Catedrala Sf. Nicolae

Superba catedrală barocă cu cele două turle și domul verzui a fost construită în cinstea Sfântului Nicolae. Catedrala Sf. Nicolae datează de la începutul secolului al XVIII-lea, dar a fost renovată în 1996 cu ocazia vizitei Papei Ioan Paul al II-lea, atunci când au fost adăugate și o petrece superbă de uși din bronz cu bazoreliefuri intricate.


Metelkova Mesto

Metelkova Mesto este un centru cultural alternativ găzduit într-o fostă cazarmă, aflată la câțiva pași de Gara Centrală din Ljubljana. Metelkova Mesto este una dintre cele mai colorate și vesele zone artistice și culturale din Ljubljana, unde au loc o sumedenie de evenimente culturale de toate genurile. Fosta cazarmă este acum împânzită cu baruri și cluburi, iar fiecare colț este decorat cu graffiti și diferite opere de artă modernă. Metelkova Mesto este locul perfect dacă vrei să descoperi fața moderă a orașului Ljubljana.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.