Cel mai scurt traseu în Masivul Ceahlău, pentru a ajunge pe Vf. Toaca

În fiecare an, în data de 6 August, sute de oameni urcă pe Vârful Toaca pentru a putea vedea jocul de umbre dintre Toaca şi Piatra Ciobanului, care creează o piramidă spaţială. Deşi fenomenul are o explicaţie ştiinţifică, în continuare acesta stă sub semnul misterului.

Cu toate acestea, multe dintre persoane nu ştiu faptul că fenomenul poate fi văzut zilnic, pe parcursul a 10-15 minute,  în perioada 20-25 august, între orele 5:00 și 6:30 la răsăritul soarelui.

Ca să poți fi la acea oră la stația meteorologică de pe Vf. Toaca trebuie să stai cazat la Cabana Dochia și să faci o drumeție de aproximativ 30 min până în vârf sau să stai cu cortul în Campingul Ceahlău.

Ca să ajungi la Vf Toaca există mai multe trasee turistice:

  • Bicazul Ardelean – Dochia, prin Lutu Rosu, prin Jgheabul cu Hotar, prin Poiana Maicilor (17 km, dar în mare parte se merge cu mașina)
  • Durau – Cabana Fantanele, Cabana Dochia (4, 5 ore de mers pe jos)
  • Durau – Cascada Duruitoarea, Neagra – Dochia. (5, 6 ore de mers pe jos)

Cel mai scurt traseu pentru a ajunge la Cabana Dochia în Ceahlău și aveți o mașină cu garda la sol un pic mai înaltă este traseul care pornește de la Bicazul Ardelean – Curmătura Stanile – Cabana Dochia.

Drumul Bicazul Ardelean – Telec este asfaltat, porţiunea dintre Telec şi Confluenţa Bistrelor este drum forestier pietruit pe care se poate merge vara chiar şi cu autoturisme fără dotări speciale. Pe porţiunea dintre Confluenţa Bistrelor – Curmătura „La Scaune” avem de-a face cu un drum forestier cu multe denivelari, deci posesorii de maşini cu garda joasă ar trebui să fie mult mai atenţi.

Sunt 17 kilometri de traseu marcați cu bandă albastră pe fond alb, cam 10 kilometri pe drum forestier acceptabil până la Schitul Sf Antonie, unde majoritatea lasă mașinile, și încă vreo 7 kilometri de mers pe jos prin pădure, diferența de altitudine de urcat pe jos fiind de 450 de metri, de la schit.

Cabana Dochia: 1 ora si 15 minute de unde poți lăsa mașina

Puteți ajunge cu mașina până aici: Hiking parking place,  dar nu vă recomandăm.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.