Cetatea Rasnov

Situata pe drumul Brasov-Rucar-Campulung, Cetatea Rasnov este una din cele mai bine pastrate cetati taranesti din Transilvania.

Prima mentiune a cetatii s-a facut in anul 1335, cu ocazia navalirii tatarilor in tara Barsei, cand acestia nu au reusit sa cucereasca cetatea de pe Tampa si Cetatea Rasnovului.Cetatea-Rasnov

Amplasarea orasului Rasnov  pe drumul comercial ce leaga Transilvania de tara Romaneasca a favorizat o dezvoltare economica timpurie. Asezarea a fost in primul rand un centru comercial de tranzit inca din 1427, oferindu-i-se drept de targ saptamanal, acordat de regele Sigismund de Luxemburg .

Cetatea Rasnov are un stil arhitectonic simplu, apropiat de constructia caselor obisnuite, adaptat cerintelor de fortificare, aerul medieval pastrandu-se si acum dupa 500 de ani de existenta. Ca material de fortificatii au fost intrebuintate piatra si caramida, inaltimea zidurilor este de 5 metri, iar latimea cea mai mare o prezinta zidul sudic care in unele locuri are un metru si jumatate.

Zidurile, ca si turnurile, erau acoperite cu tigla pentru a preveni incendiile provocate de asediatori. Traseul zidurilor este neregulat, din cauza terenului accidentat de la marginea culmii dealului pe care il inconjoara, fapt care imprima zidului cetatii profilul unei masive centuri zimtate.

Curtea interioara a cetatii este brazdata de carari înguste, din piatra, ce serpuiesc printre casele acoperite cu tigla. Felinare prinse în zidurile înalte si îngalbenite strajuiesc drumurile. In interiorul incintei se pastreaza ruinele a peste 30 de case menite sa-i adaposteasca pe locuitorii asezarii sau bunurile acestora. Din ele amintim scoala, capela si locuinta preotului.

O singura data cetatea a fost nevoita sa capituleze, pe vremea principelui Gabriel Batory, in anul 1612, din cauza lipsei de apa, deoarece trupele vrajmase au interceptat drumul spre un izvor tainuit din afara cetatii, de unde se aprovizionau cei din cetate.Cetatea-Rasnov 1
Cercetarile arheologice din 1970 si cele mai recente au descoperit in cetatea exterioara o capela dreptunghiulara cu absida semicirculara si se crede ca ar putea fi vorba de Capela Sf. Gheorghe pomenita in documente si databila, dupa cercetarea arheologica, in sec. XIV.

In interiorul cetatii turistii pot vizita muzeul de arta feudal in care sunt expuse armuri, arme, galerii, mobilier de epoca, porturi specifice secolului dar si cateva obiecte mai neobisnuite pentru timpul nostru, dar comune in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, cum ar fi: o masca de tortura si un jug pentru transportarea prizonierilor.

Iti poti incerca deasemenea priceperea in tirul cu arcul sau pe una din tintele din hartie. Se pot cumpara numeroase suveniruri , bijuterii din pietre semi-pretioase, obiecte de arta sau carti cu referire la istoria si traditiile locului.

Program de vizitare:

  • Luni – Duminică – 09:00 – 19:00

Taxa de vizitare:

  • Adulți / seniori  –  12  lei
  • Elevi / studenți – 6  lei

    Studenţii beneficiază de reducere pe baza legitimaţiei de studii.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.