Telecabina Cascada Bâlea Lac – Bâlea Lac pe timp de iarnă. Ski Extreme la Bâlea Lac, Jud Sibiu

Bâlea Lac a devenit în ultima vreme un loc atrăgător pentru iubitorii muntelui pentru că acolo sus, la 2000 de metri este zăpadă cam tot timpul iernii, comparativ cu alte zone din Carpați.

Cum dă zăpada, intrăm în extra sezon turistic, iar sus la Bâlea Lac se adună o mică comunitate (parcă de la an la an în creștere) a schiorilor de freeride, a pasionaților de schi de tură și schi alpinism.

Tot aici, apar și alpiniști care se bucură de un acces facil spre traseele de creastă sau spre pereții cu aspect alpin ai Făgărașului. Iar sentimentul general este acela de apartenență la o comunitate montană, care iarna se instalează cu toate drepturile la Bâlea Lac.

Pentru marea majoritate, însă, principalele motive de a ajunge la Bâlea Lac sunt să se bucure de munte, de peisajele impresionante și să aibă o experiență deosebită. Dacă depășești granițele căldării Bâlea poți să te desprinzi complet de civilizație și să schiezi pe pante fără urme, în liniștea deplină a iernii.

Ski Extreme este o pistă de schi situată în zona Balea Lac și este una dintre cele mai dificile piste de schi din România. Pista are o lungime de aproximativ 2 kilometri și o diferență de altitudine de aproximativ 600 de metri. Ski Extreme este destinată schiorilor avansați și profesioniști, deoarece este foarte abruptă și cu un grad mare de dificultate.

Fie că schiezi sau doar însoțești un grup de schiori sau alpiniști, este o încântare să fii sus lângă lacul înghețat, unde peisajul este de-a dreptul maiestuos. Căldarea Bâlii este înconjurată de creste acoperite de zăpadă, asemeni unor pereți în jurul unei cetăți. Sus, la 2000 de metri, în nopțile senine, cerul este spectaculos.

În zona Bâlea Lac, cea mai populară coborâre se face din Curmătura Bâlii (Șaua Doamnei, cum este cel mai cunoscută printre localnici). Se mai schiază și din șaua Capra sau de la “steag”, când condițiile permit, până în căldare sau chiar pe valea Bâlii în jos, până la cascadă. Mai departe, cei mai sportivi se bucură și de urcarea înapoi pe “foci“ în timp ce alții preferă scurtătura oferită de cabină.

Accesul este facil iarna la Bâlea Lac, prin utilizarea cabinei. Deși întreaga instalație antropizează peisajul, trebuie să recunoaștem că accesul cu cabina la 2000 de metri este un mare câștig de timp și resurse.

Pentru schiorii pasionați, care weekend de weekend sunt pe munte, să-ți cari catrafusele cu cabina până la 2000 de metri este o ușurare. Accesul este de fapt principalul motiv pentru care valea Bâlii a rămas în continuare o destinație populară a Făgărașului comparativ cu altele.

Pentru cei care preferă o retragere completă în natură, sunt în continuare văi care încă își păstreaza caracterul aproape original: Valea Sâmbetei, Viștei, Albotei, etc.

În căldarea Bâlea, ai acces relativ ușor și la cabane, unde în timpul zilei poți lua o pauză de la schi ca să iei masa sau să bei un ceai cald.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.