Peștera Coiba Mică, Arieșeni

Pestera Coiba Mica face parte din sistemul carstic Coibe – Tauz.  Accesul in pestera este posibil doar celor experimentati în astfel de explorari; si dotati cu echipament special.

In perioada de primavara o data cu ploile primavaratice si cu topirea zapezii la intrarea in aceasta pestera se formeaza un lac de 10-12 metri adancime. Datorita intrarii mici a pesterii si a cantitatii mari de apa, aceasta nu poate sa se scurga prin pestera si se acumuleaza sub forma unui lac. Nivelul lacului se poate vedea foarte bine prin urmele de namol si vegetatie lasate pe peretele de stanca din dreapta intrarii.

Merita sa coborati pana la lacul din fata pesterii pentru a putea intelege mai usor cum s-a format intrarea gigantica de la Pestera Coiba Mare, pentru a va bucura de racoare si de un peisaj salbatic si pentru a vedea urmele lasate de lac in primavara.

Apele intrate in subteran prin Coiba Mica si Coiba Mare se unesc si formeaza un adevarat rau subteran ce iese la suprafata, prin Izbucul Tauz.

Cum ajung la Pestera Coiba Mica?

Pestera se gaseste in statiunea turistica Arieseni, in satul Casa de piatra.

Pentru a ajunge la pestera plecand din Arieseni urmati DN75 pana in centrul comunei Garda de sus, apoi urmati drumul comunal din stanga circa 12 km pana in satul Casa de piatra.

Dupa ce treceti de case si de Pestera Coiba Mare, pe drumul principal o sa gasiti un indicator ce va arata sa coborati spre Coiba Mica.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.