Avenul Borțig

Un aven este o cavitate naturală formată în special pe verticală, pe roci solubile (cum ar fi calcar). Are pereți abrupți, iar adâncimea este mare în raport cu lățimea. Este o formă carstică de prăbușire și dizolvare. Permite evacuarea rapidă a apelor de suprafață.

Este un aven spectaculos, cu o intrare având un diametru de 35 m. La baza puţului de intrare (de -38 m), se ajunge pe un mare bloc de gheaţă evidenţiat pe o diferenţă de nivel de 16 m.

Avenul are o lungime totală de 150 m şi adâncime de 54 m pe care o obţine datorită unei galerii scurte ce dă acces la o sală de mari dimensiuni. Avenul este situat deasupra traseului subteran al Cetăţilor Ponorului, accesul fiind însă împiedicat de blocul de gheaţă.

Blocul de gheaţă pe care-l adăposteşte avenul are un volum de 30.000 m3, situându-se pe al doilea loc din ţară, dupa Gheţarul Scărişoara, situat tot în Parcul Natural Apuseni.

Aici se poate ajunge urmând pe jos drumul din Poiana Glăvoi spre Peștera Cetățile Ponorului, pe marcaj punct albastru-punct galben. Unde cele două marcaje se despart, se urmează traseul cu punct galben care trece pe lângă avenul Borțig.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.