Lacul Ştiucilor
La 10 km de Gherla se afla poate cel mai frumos lac de ses din judetul Cluj. Cunoscut sub denumirea de „Lacul Stiucii” sau „Lacul Stiucilor”, Lacul Sacalaia este situat pe Valea Bontului, un afluent al Fizesului, intre comunele Fizesu Gherlii si Sic.
Este un lac natural de apa dulce si limpede, fiind alimentat de cateva paraie si de numeroase izvoare care-i asigura un volum de apa relativ constant. Luciul de apa are o suprafata de 26 ha, iar adancimea sa ajunge la cca. 10 m, fiind cel mai adanc lac dulce din tara. Stufarisul din jur (mai ales in amonte) ocupa aproximativ 120 ha. Astfel lacul, impreuna cu stufarisul ce il inconjoara si cel dezvoltat pe vaile afluente, constituie un complex de ecosisteme caracteristice zonelor umede.
Lacul Sacalaia este considerat un monument al naturii din mai multe motive. Pe langa marimea si adancimea sa, este si singurul lac din Romania pe luciul caruia se dezvolta plaurul (formatiuni de stuf plutitoare), la fel ca in Delta Dunarii.
Este singurul lac natural din Transilvania care a suferit o minima influenta negativa umana, in mare parte datorita faptului ca este o rezervatie natural din 1966. Este permis pescuitul sportiv, lacul fiind recunoscut mai cu seama datorita populatiei de stiuca, de unde i se trage si numele.
In afara de stiuca, lacul ofera o gama variata de peste, dintre care cele mai importante specii sunt: somonul, carasul, crapul, linul, platica. Uneori, dimensiunile pestilor sunt chiar „monstruoase”: stiuci de peste 3 m si somni de peste 7 m. Pescuitul e permis doar din barca si este interzis in timpul iesirii pestilor la suprafata.