Rezervatia Tinovul Mare

Tinovul Mare păstrează cea mai mare rezervație (mlaștină) de turbă din România. Aflată în Carpații Orientali, la poalele Călimanilor în Depresiunea Dornelor, aceasta se extinde pe o suprafață de aproximativ 682 hectare.

Ce sunt tinoavele sau turbăriile?

Sunt niște mlaștini, zone umede în care se acumulează turba, un sol foarte bogat în materie organică provenită de la plante, slab sau deloc descompusă din cauza lipsei de oxigen. Apariția unei astfel de arii este determinată de o serie de factori printre care bilanțul dintre apă și climă, care trebuie să fie nul sau pozitiv astfel încât solul să fie mereu inundat sau umed. De asemenea, terenul sub forma unei depresiuni reprezintă un alt factor propice pentru turbării.

Cum ajungi aici?

Venind pe direcția Vatra Dornei – Bistrița pe E58 vei ajunge în localitatea Poiana Stampei (după 20 km). La un moment dat se face stânga și ne abatem de la drumul principal, urmând indicatorul spre satul Dornișoara. Se merge aproximativ 4 km (menținând direcția dreapta) pe un drum pietruit în stare bună, până la o mică intersecție. Aici vei observa un panou informativ pe partea dreapta ce vestește intrarea în rezervație.

Se traverseaza linia ferată și intrăm într-o pădure de pin cam misterioasă, până ce ajungem la podețul de lemn amenajat recent, ce va va purta prin toată rezervația. Traseul are 2 km dus-întors și se parcurge în cel mai relaxant mod posibil.

Din loc în loc sunt amenajate niște spații cu bănci și panouri informative care să te dumirească mai bine cu privire la faună, floră și ce mai există pe aici.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.