Manastirea Plaviceni (Alunisul)

Manastirea Plaviceni (Alunisul) este situata in sudul tarii, in arealul comunei Plopii Slavitesti din judetul Teleorman, la 33 km nord vest de Turnu Magurele si la 30km sud de Draganesti-Olt. Schitul este ctitorit de marele vornic Dragomir de Plaviceni, in timpul domniei lui Matei Basarab, intre anii 1646-1649.

Manastirea se afla intr-un amplu proces de organizare, cu noua obste de calugari, si are hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”

Biserica este pictata in 1815 si se afla intr-o avansata stare de ruina ca si intreg ansamblul ce se compunea din biserica, impunatorul turn clopotnita, casa staretiei, 2 randuri de chilii, zidurile de aparare.

Manastirea este asezata intr-un cadru natural incantator, in lunca Oltului, printre paduri impunatoare.

Datorita izolarii amplasamentului si parasirii ei dupa anii ’50, manastirea a intrat intr-un lent dar necrutator proces de degradare, la care a contribuit din pacate si lipsa de interes a localnicilor.

Pentru a ajunge la Manastirea Plaviceni trebuie sa mergi prin pădure, pe un drum cu pietriș aproximativ 6 km, apoi vreo 2 km pe un drum forestier. Accesul la Manastirea Plaviceni este destul de greu dar odată ce ajungi merită tot efortul.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.