Palatul Cultural „Theodor Costescu”

Palatul Cultural „Theodor Costescu” reprezinta unul dintre elementele arhitecturale cele mai frumoase ale localitatii Drobeta Turnu Severin.

Ideea construirii sale a venit odata cu alegerea lui Theodor Costescu in fruntea Societatii „Teatrul Orasului Turnu Severin”. Acesta a reusit sa obtina in cateva saptamani avizele necesare demararii constructiei palatului.Palatul Cultural Theodor Costescu

Cladirea a inceput sa fie construita in anul 1912. Evenimentele tragice din anii 1916 au stopat continuarea lucrarilor. Ramas fara fonduri, Theodor Costescu a recurs la numeroase imprumuturi de la oamenii cu bani ai localitatii, primind imprumut pana si de la Banca Nationala a Romaniei.

Palatul Cultural „Theodor Costescu” si-a inceput activitatea in teatru in anul 1924 – anul inaugurarii sale, oferind in acelasi timp orasului o alta infatisare, mult mai atractiva.

Planurile arhitecturale au fost opera arhitectului Grigore Cerchez care a reusit sa proiecteze inlauntrul sau mai multe sali avand destinatia de biblioteca, un cinematograf, un restaurant, dar si cateva sali care au format vreme de cativa ani Muzeul „Dr. C.I.Istrati”, o sala de teatru si una de festivitati.

In interiorul cladirii putem admira Biblioteca „I.G.Bibicescu”, cu o vechime considerabila, datand din anul 1925, intreaga colectie de carti fiind daruita de Ion Bibicescu, fost guvernator al Bancii Nationale.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.