Palatul Cultural „Theodor Costescu”

Palatul Cultural „Theodor Costescu” reprezinta unul dintre elementele arhitecturale cele mai frumoase ale localitatii Drobeta Turnu Severin.

Ideea construirii sale a venit odata cu alegerea lui Theodor Costescu in fruntea Societatii „Teatrul Orasului Turnu Severin”. Acesta a reusit sa obtina in cateva saptamani avizele necesare demararii constructiei palatului.Palatul Cultural Theodor Costescu

Cladirea a inceput sa fie construita in anul 1912. Evenimentele tragice din anii 1916 au stopat continuarea lucrarilor. Ramas fara fonduri, Theodor Costescu a recurs la numeroase imprumuturi de la oamenii cu bani ai localitatii, primind imprumut pana si de la Banca Nationala a Romaniei.

Palatul Cultural „Theodor Costescu” si-a inceput activitatea in teatru in anul 1924 – anul inaugurarii sale, oferind in acelasi timp orasului o alta infatisare, mult mai atractiva.

Planurile arhitecturale au fost opera arhitectului Grigore Cerchez care a reusit sa proiecteze inlauntrul sau mai multe sali avand destinatia de biblioteca, un cinematograf, un restaurant, dar si cateva sali care au format vreme de cativa ani Muzeul „Dr. C.I.Istrati”, o sala de teatru si una de festivitati.

In interiorul cladirii putem admira Biblioteca „I.G.Bibicescu”, cu o vechime considerabila, datand din anul 1925, intreaga colectie de carti fiind daruita de Ion Bibicescu, fost guvernator al Bancii Nationale.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.