Mănăstirea Strehaia

Manastirea Strehaia este o manastire ortodoxa din judetul Mehedinti. Aflata in centrul localitatii Strehaia, pe drumul national ce leaga intre ele localitatile Craiova si Drobeta Turnu Severin, la o distanta de aproximativ 67 de kilometri de Craiova, cinstita Manastire Strehaia a fost zidita de domnitorul Matei Basarab, in anul 1645, dupa cum reiese din pisania originala a bisericii:

„Aceasta sfanta biserica, cu voia si ajutorul lui Dumnezeu, ziditu-s-au din temei cu pofta si cheltuiala prea luminatului si milostivului domn Io Matei Basarab, voievod a toata Tara Romaneasca, impreuna cu doamna sa, gospoda Ileana, intru preainaltatul si de tot inchinatul nume al Preasfintei si de viata Facatoare Troite, intru al XIII-lea an de domnie a lor, veleatul Bastia Mira 7153 ispenia 1645.”Mănăstirea Strehaia 1

Inca dintru inceput, manastirea a fost inzestrata de domnitor cu mai multe sate si mosii. Un hrisov emis in data de 6 martie 1653 marturiseste faptul ca Manastirea Strehaia detinea jumatate din vama targului Strehaia. Printr-o serie de hrisoave domnesti emise in perioada anilor 1808-1819, veniturile manastirii erau daruite Orfelinatului din Bucuresti, pentru cresterea si eduarea copiilor saraci din toata tara.

Zidurile puternice ale Manastirii Strehaia l-au motivat pe Tudor Vladimirescu sa aleaga acest loc drept sediu local. In incinta manastirii au fost lasati mai bine de doua sute de panduri, avand sarcina de a apara cetatea Craiovei.Mănăstirea Strehaia

Dupa anul 1989, cinstita Manastire Strehaia a fost redeschisa, ca manastire de calugari. Astfel, la propunerea Arhiepiscopiei Craiovei, in urma aprobarii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si a recunoasterii de catre Stat, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, s-a reinfiintat Manastirea Strehaia, aceasta reluandu-si viata monahala dupa o intrerupere de 127 de ani.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.