Mănăstirea Lainici

 

Este asezata  in defileul  Jiului pe  soseaua Targu Jiu –Petrosani.Originea actualului loc de rugaciune ar fi fost un schit de lemn ridicat de catre Sfantul Nicodim de la Tismana pentru folosul pustnicilor.Intre 1810-1817,cativa boieri din Targu Jiu :Nicolae Brailoiu,Raducanu Mardanescu si Iosif Farcasescu au construit o biserica din zid. In timpul primului razboi mondial in defileu au fost lupte crancene fiind ranit si  generalul Ion Dragalina iar trupele germane au distrus manastirea.

Dupa 1921 a fost trimis de la  Frasinei un grup de calugari care au reconstruit  manastirea reanfiintand viata duhovniceasca cu regim ascetic sever. In anul 1961,regimul ateu a desfiintat manastirea,aceasta fiind reanfiintata in 1984.

Staretul Ioan Selejean in prezent Preasfintitul Ioan al Covasnei si Harghitei,incepe in 1990 constructia unei noi  biserici intocmind  releveele asezamantului si proiectul de rezistenta in calitate de inginer, meserie practicata inainte de calugarie.Noua catedrala  este unica  datorita planului  arhitectonic care cuprinde doua biserici suprapuse asa cum a fost si  istoria crestina, in catacombe si in prigoana pana la Edictul de la Milan din 313 si la lumina dupa aceea.

Dupa  ridicarea  in 1994 la treapta arhieriei  a Preasfintitului Ioan, lucrarile au fost coordonate de  actualul staret ,arhimandritul Ioachim. Loc de pelerinaj, Sfanta  Manastirea Lainici, datorita fatadei  sale de un alb puternic  este denumita Mireasa din Defileul Jiului.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.