Catedrala „Sf. Dumitru” din Craiova

Catedrala „Sf. Dumitru” din Craiova se numara printre cele mai mari lacasuri de cult ale orasului. Aceasta a fost construita cu sprijinul familiei boierilor Craiovesti.

Catedrala „Sf. Dumitru” din Craiova are o vechime considerabila, datand mai inainte de anul 1645, potrivit atestarilor documentare, fiind identificata in acele vremuri drept „Biserica Domneasca de la Craiova”.Catedrala „Sf. Dumitru” din Craiova

In anul 1651, biserica trece printr-o etapa de reconstructie, la ordinul domnitorului Matei Basarab. Intreaga sa structura a fost drastic modificata, infatisarea sa initiala avand de suferit.

Incepand cu anul 1849 si pana in anul 1889, aceasta va fi inchisa, vremea punandu-si amprenta asupra infatisarii sale. Tocmai de aceea, intre anii 1889-1893, regele Carol I si Regina Elisabeta solicita reconstructia sa, urmandu-se planurile arhitectului Andre Lecomte de Nouy.

In prezent, Catedrala adaposteste moastele Sfantului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului. Tot aici, credinciosii se mai pot ruga la moastele Sfintilor Serghie si Vah, precum si la moastele Sfintei Mucenite Tatiana. Biserica construita in anul 1893 de catre regalitate ajuge sa poarte denumirea de catedrala abia in anul 1939.

Bine de stiut:

Catedrala „Sf. Dumitru” din Craiova se afla situata in strada Matei Basarab, nr.14, judetul Dolj.Galerie foto

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.