Muzeul Național de Geologie

Clădirea impunătoare, declarată monument de arhitectură, a fost construită în stil neo-brâncovenesc după proiectul renumitului arhitect Victor Ştefănescu la începutul secolului XX şi a fost destinată iniţial găzduirii Institutului Geologic. Carol I a semnat în 1906 decretul regal de înfiinţare a institutului, act care poate fi văzut, în original, chiar în holul de la intrare al muzeului. Acum un secol, pe lângă activitatea de cercetare desfăşurată aici, existau şi colecţii de roci şi minerale care puteau fi vizitate de public – un muzeu incipient organizat în sala „Colecţiuni” de la parter.

Încercarea de a organiza un muzeu a fost zădărnicită de bombardamente şi cutremure, culminând cu cel din 1977, când imobilul a fost grav afectat, colecţiile fiind mutate temporar într-o altă clădire.Muzeul Național de Geologie 1

Lucrările de refacere şi consolidare a clădirii au demarat abia în 1983, cu un proiect care, fără a afecta stilul iniţial, corespundea ideii de muzeu, de colecţii deschise, vizitabile de un public larg.

Refacerea clădirii s-a făcut întocmai, pornind de la fotografiile de epocă, mai puţin sala Bibliotecii, care avea mobilier masiv de stejar până sub tavan (12 m înălţime !) şi o scară în spirală ce ducea la balconul ce înconjura sala ca un brâu. Deschiderea oficială a Muzeului Geologic s-a făcut, în sfârşit, în aprilie 1990.

În prezent, muzeul este o secţie a Institutului Geologic al României, iar oamenii care lucrează aici sunt în marea majoritate geologi.
Program de vizitare:

Luni – Duminică: 10:00 – 18:00 (ultima intrare se face la ora 17:00)

Preţ bilet:

8 lei adulţi

4 lei redus (pensionari, copii, militari, elevi, studenţi)

Taxă ghidaj:

Română – 20 lei

Limbă străină – 30 lei

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.