Mănăstirea Pissiota

Manastirea Pissiota, din Comuna Poienarii Burchi, este ctitorita intre anii 1928-1929 de ing. Nicolae Pissiota (1860-1940) si sotia sa Zoe Pissiota (1868-1940), pe mosia cumparata de la familia generalului Gheorghe Angelescu (1850-1923), nume de rezonanta în istoria razboiului de la 1877.

Opera a arhitectului Ioan Giurgea, var al lui Zoe Eustatiu, biserica manastirii imbina armonios stilul renasterii italiene cu elementele bizantine specifice bisericilor romanesti. Inzestrarea bisericii s-a facut cu multa grija si dragoste crestineasca. Biserica este construita în stil neoromanic, cu elemente ale Renasterii, fiind din acest punct de vedere, unica în peisajul monastic ortodox din tara noastra.

Maicile si personalul manastirii nu au uitat de gândul avut de ctitor atunci când, pe langa manastire, s-a îngrijit si de ridicarea si buna functionare a unui dispensar extrem de necesar în aceste locuri.

Pentru ca aceasta nobila initiativa crestineasca sa devina realitate, la standardele si necesitatile zilelor noastre, obstea manastirii, impreuna cu mai multi credinciosi, au initiat proiectul de constructie a „Asezamantului social Sfântul Pantelimon ce va fi construit si administrat de Sfânta Manastire Pissiota.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.