Muzeul Agriculturii Slobozia

Muzeul Național al Agriculturii, situat în Slobozia, a fost înființat în martie 1996, fiind singurul muzeu de acest fel din România. Muzeul are în patrimoniu pe lângă clădirea principală destinată expozițiilor, multiple unități în aer liber și anexe.

Muzeul Național al Agriculturii este amplasat în Câmpia Bărăganului, o zonă emblematică pentru tradiția agrară românească. Muzeul are ca obiect de activitate istoria agriculturii, antropologia agrară și arheologia industrială specifică de pe tot cuprinsul țării.

Patrimoniul muzeului cuprinde:

  • Colecții reprezentative (peste 13.600 de piese)
  • unelte, mașini agricole și industriale, unelte agricole realizate în ateliere și gospodării țărănești-vehicule de transport (vagoane, ,,caroaie”, căruțe, sănii etc.);
  • bunuri cu valoare etnografică (unelte, obiecte de uz casnic, mobilier, ceramică, textile, îmbrăcăminte, piese de harnașament, obiecte de cult, măști, fotografii;
  • bunuri istorice și documente (obiecte, documente scrise și iconografice importante pentru agricultura românească, medalii, decorațiuni, patente);
  • bunuri cu semnificații artistice (opere de artă, obiecte de cult);
  • Arhiva științifică și documentară: peste 70.000 de unități;
  • Fondul bibliotecii: peste 11.000 de unități;
  • Parc: peste 55 de specii dendrologice;

Muzeul Național al Agriculturii este editorul Colecției ,,Bibliotecha Romaniae Historiae Agriculturae”, cu seriile  ,,Din Istoria Exploatațiilor Agricole”,  ,,Etnologie”, ,,Patrimoniu”. Muzeul Național al Agriculturii oferă informații utile privind istoria unor firme celebre de utilaje agricole: Lanz-Bulldog, McCormick, Fordoson HSCS ș.a., construcția cuptoarelor de pâine din Bărăgan, rețete culinare, medicină naturistă, principii de management agricol, industrie casnică textilă, mijloace de transport tradiționale etc.

În fiecare an la muzeu se desfășoară ateliere permanente cu copii: atelier de împletit spice de grâu, de pictat linguri de lemn, de pictat căni, de împletituri specifice tradiționale din aluat, brățara prieteniei, icoane pe sticlă. În cadrul muzeului se desfășoară în fiecare an, toamna, Târgul Pâinea și Vinul cu produse tradiționale specifice românești.

Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia este afiliat la organismele internaționale ale UNESCO (Asociația Internațională a Muzeelor de Agricutură, Societatea Internațională de Etnologie și Folclor, Organizația Internațională de Artă Populară). Din 2004, Muzeul este membru al Asociației Internaționale a Muzeelor de Agricultură (AIMA).

Program de vizitare:

Marti-Vineri, orele 9ºº – 17ºº

Sâmbătă și Duminică, orele 8ºº – 16ºº

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.