Mănăstirea Sfântul Fanurie

Mănăstirea Sfântul Fanurie este o mănăstirea deosebită, care se află în satul „Moromeţilor” lui Marin Preda și este unică în ţară, fiind singura care îl cinsteşte pe mucenicul Fanurie.Mănăstirea Sfântul Fanurie 1

Mănăstirea Sfântul Faurie din Siliştea Gumeşti nu este o mănăstire ca toate celelalte. Ea a luat fiinţă pe amplasamentul fostului aeroport militar care exista aici, desfiinţat în 1960. Terenul a trecut din administraţia M.Ap.N. în administraţia Secretariatului de Stat pentru Culte şi dat în folosinţă gratuită Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului. Terenul a fost  alipit Mănăstirii Sfântul Pantelimon, înfiinţată în anul 1998. Primul slujitor al aşezământului a fost fost ieromonahul Fanurie, înlocuit în 2002. La 2 km mai exista un aşezământ monahal, în Adămeşti – Mănăstirea Naşterea Maicii Domnului.

Însă, din cauza acestei distanţe şi pentru administrarea patrimoniului, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, a decis amenajarea unui nou paraclis pentru oficierea slujbelor, cu hramul Sfântul Fanurie, într-o clădire deja existentă. Acesta a fost primul lăcaş de cult din România închinat Sfântului Mare Mucenic Fanurie.Mănăstirea Sfântul Fanurie 4

Însă acea clădire era într-o stare avansată de degradare: instalaţiile nu mai funcţionau, fântâna era astupată. În 2004, cu ajutorul credincioşilor, s-a săpat o nouă fântână şi s-a achiziţionat un transformator de energie electrică. Aceştia au fost primii paşi în construirea unei noi biserici şi a începerii lucrărilor de reparaţii la clădirile corpului de chilii şi a paraclisului.

Aşa că atunci s-au început lucrările la viitorul aşezământ, care au durat până în 2007. La 23 septembrie s-a sfinţit lăcaşu de către Preasfinţitul Părinte Episcop Galaction, hramul bisericii fiind dublu, al Sfântului Fanurie şi al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.Mănăstirea Sfântul Fanurie 7

Există şi o legendă, care spune că, după cel de-al Doilea Război Mondial, când muncitorii lucrau la construcţia unităţii militate, un sătean a întrebat ce fac ei acolo. Unul dintre muncitori, glumind, i-a spus că ridică o mănăstire. Bineînţeles, ceva imposibil deoarece biserica era hulită în acea perioadă de regimul comunist. Şi iară că, la 50 de ani de la această întâmplare, acolo chiar s-a ridicat o mănăstire.

Biserica a fost ridicată în stil maramureşean şi are dimensiunile de 13,5 m lungime, 7 m lăţime şi înălţimea turlei de 24 m. Interiorul este împodobit cu icoane foarte frumos lucrate, dar şi cu o catapeteasmă sculptată de meşterul popular Arsene Constantin din Grumăzeşti-Neamţ şi pictată de Cornelia Pătraşcu din Tătărăşti-Teleorman, icoanele reprezentând totodată lucrarea de masterat a artistei. Alte icoane valoroase din biserică sunt: o icoană de argint a Sfântului Fanurie, veche de circa 200 ani, de proveninţă grecească; o icoană a Maicii Domnului (aurită) şi icoana Mântuitorului (din foiţă de aur), aduse în condiţii de risc din Basarabia în timpul ultimatumului din 1940.Mănăstirea Sfântul Fanurie 11

Cum obştea a început să se mărească, Schitul a fost transformat, prin aprobarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Mănăstirea Sfântul Fanurie, mănăstire de călugări.
În prezent, Mănăstirea este în plan de reparaţie şi extindere. Se va adăuga clopotniţa, turla şi abside.

Vizitatorii ce vin la mănăstire, se pot bucura de un cadru narural deschis, gândit iniţial pentru un aeroport, dar pot vizita şi casa memorială Marin Preda, ruinele conacelor Bălăcenilor de la Balaci şi Tătărăşti, ruinele Mănăstirii de la Baldovineşti.

Sfântul Mucenic Fanurie din Rodhos, este prăznuit pe 27 august. El a fost adus în atenția credincioșilor datorită unei descoperiri de la 1500, când, la renovarea Cetăţii Rodhos, s-a descoperit ruina unei biserici. Acolo, au fost găsite mai multe icoane, dintre care una ca nouă, cea a Sfântului Fanurie.

Adresă: Comuna Siliştea-Gumeşti, judeţul Teleorman, telefon 0724.96.36.83
Acces: DN 65A Roşiori – Piteşti din localitatea Balaci spre est pe DJ 703 la 4 km.Galerie foto

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.