Mănăstirea Cudalbi

Situată  în zona centrală a podişului Covurluiului, la 55 km N de municipiul Galaţi, localitatea Cudalbi este atestată documentar, după  părerea unora dintre cercetători, încă de la 25 iunie 1472, din timpul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare al Moldovei.

Unul dintre importantele puncte de interes ale zonei îl constituie Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului“, situată în apropierea localităţii, înfiinţată la mijlocul secolului XX şi aflată în prezent într-un amplu proces de reconstrucţie.

Mănăstirea Cudalbi a fost ctitorită de Eugenia Pană în apropierea localităţii Cudalbi, fiind denumită „Mănăstirea Gologanu“, după numele moşiei acelor locuri. Biserica a fost ridicată între 1925 şi 1933.

Prima stareţă a mănăstirii, monahia Haritina Vasiliu, s-a îngrijit de construcţia bisericii, sfinţită în anul 1938. La moartea sa, în 1940, sora Vasilica Mândru primeşte delegaţie de stareţă.

Mănăstirea Gologanu este desfiinţată în 1950, rămânând ca simplu metoc al mănăstirii Vladimireşti, care îi preia şi întregul ei patrimoniu.

Mănăstirea este reînfiinţată în 1990. Prin străduinţele actualei stareţe, monahia Mariani Popa şi a întregii obşti a fost construită  o nouă biserică, o nouă clopotniţă şi 3 corpuri de chilii, sunt amenajate incinta mănăstirii şi punctul gospodăresc.

La solicitarea Eparhiei Dunării de Jos, în 1998 vechiul nume al mănăstirii a fost schimbat în „Mănăstirea Maicii Domnului – Cudalbi“.

În Duminica a V-a după Paşti, 30 mai 2021, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de ieromonahi şi preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa obştii monahale, a stareţilor şi stareţelor celorlalte mănăstiri ale Eparhiei, a autorităţilor locale, a cadrelor medicale din judeţul Galaţi implicate în lupta cu Covid-19 şi a jertfelnicilor credincioşi din zona Covurluiului, a sfinţit biserica mare a Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului“ – Cudalbi din judeţul Galaţi.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.