Mausoleul eroilor de la Marasesti

Mausoleul eroilor de la Marasesti, este un monument ce a fost inaltat intre anii 1919 si 1938 fiind cel mai spectaculos mausoleu din estul Europei, ridicat in memoria eroilor care au luptat in Primul Razboi Mondial.

Desi inferioare numeric, trupele romane au reusit sa respinga atacul trupelor germane unde au pierit 480 de ofiteri si 21.000 de soldati romani.

In centrul mausoleului este dispus sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, decedat la 21 iulie 1919. Generalul Eremia Grigorescu fost decorat cu Steaua Romaniei si Ordinul Sfantul Gheorghe si Sfanta Ana al Tarului Rusiei, a fost Prim Cavaler al Legiunii de Onoare si a primit o sabie de samurai avand gravate cuvintele „Pe aici nu se trece!”.

Pe „Culoarul Cavalerilor”, alaturi de maiorul mitralior Grigore Ignat sau locotenentul Gabriel Pruncu, se afla si mormantul Mariucai Zaharia, copila de 12 ani din Haret care a ajutat armata romana, transmitand din nucul aflat in spatele casei date despre inaintarea nemtilor, pana in momentul in care a fost doborata de glontul unui lunetist neamt.Mausoleul eroilor de la Marasesti 1

Monument de arhitectura funerara, Mausoleul Eroilor de la Marasesti este unicat, atat prin valoarea lui arhitecturala cat si ca proportii; este opera unor autori de prestigiu: arh. George Cristinel, sculptorii Ion Jalea si Cornel Medrea, Pictorul Eduard Saulescu.

Bine de stiut:

Astazi mausoleul adaposteste 5.073 de soldati si ofiteri in 154 de cripte individuale si 9 cripte comune de pe 18 culoare.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.