Lacul Albastru din Baia Sprie

Lacul Albastru, aflat in orasul Baia Sprie din judetul Maramures este unic prin origine (prabusirea unei galerii de mina) si reactiilor chimice din apa, astfel ca datorita solubilizarii compusilor sulfurosi din apa capata o culoare verde, uneori cu reflexe de smarald.
Monumentul Naturii Lacul Albastru a fost declarata rezervatie naturala si se afla in custodia Administratiei Parcului Natural Muntii Maramuresului care in parteneriat cu organizatii neguvernamentale are drept scopconservarea peisajului in scop stiintific si educativ. Lacul Albastru din Baia Sprie 1
Lacul Albastru se afla intr-o padure tanara de gorun pe versantul sudic al Dealului Minei la altitudinea de 530 m si are o suprafata de 0,5 ha. Formarea lacului a fost cauzata de prabusirea unor vechi lucrari miniere de exploatare de pe filonul Domnisoara In anii 1919 – 1920.

Un alt lucru deoseibt in acest spatiu este existenta in jurul lacului a mai multe exemplare de pin ce ofera un farmec aparte zonei.
Accesul in aria protejata se poate face din centrul orasului Baia Sprie  urcand prin fata bisericii catolice, pe
strada care ne conduce in directia nordica pana la liziera padurii. De acolo, poteca urca in serpentina pana la Lacul Albastru, traseul avand o durata de 35 – 45 min.Lacul Albastru din Baia Sprie 2In vecinatatea rezervatiei naturale se gasesc mai multe obiective de interes turistic, printre care: Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Sprie, Casa iezuitilor (secolul al XVI-lea – secolul al XVII-lea), Rezervatia fosilifera Chiuzbaia sau Muntii Gutai.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.