Mănăstirea Pantocrator

Pe drumul care leagă Bucureşti de Alexandria, în localitatea Drăgăneşti Vlaşca, a răsărit de câţiva ani cea mai nouă mănăstire din Teleorman. Lăcaşul poartă un nume vechi cu origini greceşti ”Pantocrator” (Atotţiitorul) şi este închinat sfintei Maria Magdalena.

În urmă cu patru ani, în locul care astăzi emană linişte şi credinţă, zăceau ruinele unui fost spital, ridicat în timpul Primului Război Mondial, transformat, mai apoi, în spital comunal şi abandonat de zeci de ani.

Ridicarea micii biserici, a chiliilor şi a altarului de vară vizitate astăzi de mii de credincioşi nu ar fi fost posibile fără iniţiativă a doi tineri credincioşi ai Domnului: Protos. Sebastian Serdaru şi arhid. Serafim Baciu.

Decizia ridicării mănăstirii a coincis cu momentul în care ambii tineri, cu studii în Teologie, au decis să renunţe la cele lumeşti şi să  treacă la traiul monahal pentru a-şi dedica în totalitate viaţa lui Dumnezeu.

Numele de Pantocrator nu a fost ales întâmplător. Numele de Panto Crator însemnă Atotţiitorul şi este un nume pe care Apocalipsa i-l dă lui Hristos. Este un nume pe care Hristos îl poartă mai ales după ce s-a înălţat la ceruri.

Altarul de vară de la Mănăstirea Pantocrator a fost sfinţit în 2015, în Duminica Mironosiţelor, a treia după Paşte. În 2015, la Mănăstirea Pantocrator a fost adusă mâna stângă a sfintei Maria Magdalena.

La Pantocrator trăiesc în prezent 4 vieţuitori. În planurile de viitor ale celor care au în grijă lăcaşul şi doresc închegarea unei obşte monahale la Drăgăneşti Vlaşca intră construirea unor noi chilii, a unui corp pentru bibliotecă.

Mănăstirea Pantocrator din Drăgăneşti Vlaşca adăposteşte o părticică din moaştele sfintei Maria Magdalena. Lăcaşul a fost ridicat în 2012, pe locul unui fost spital abandonat.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.