Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci–Brusturi

Mănăstirea „Sfânta Cruce” din comuna Brusturi, judeţul Neamţ, mai este denumită şi „Mănăstirea Eroilor”, deoarece este ridicată în memoria miilor de ostaşi căzuţi în pădurile din apropiere. Mănăstirea este situată în inima codrilor, în locul unde în Al Doilea Război Mondial a avut loc o cumplită ambuscadă în care au murit peste 14.000 de ostaşi români, ruşi şi germani, într-o singură noapte.

Pentru a păstra vie jertfa ostaşilor, în curtea Mănăstirii Sfânta Cruce s-a mai construit şi un monument cu două tunuri de o parte şi de cealaltă. Piatra de temelie a acestui lăcaş de cult s-a pus în anul 1992 la iniţiativa părintelui Ilarion Argatu şi a fiului său, preotul Alexandru. Marele duhovnic Ilarion Argatu a fost absolvent al Facultăţii de Teologie din Cernăuţi şi a Şcolii Militare din Bacău,  motiv pentru care avea o afinitate pentru tot ce era legat de armată.

Astfel, dorinţa lui cea mai mare a fost aceea de a face mai mult pentru veşnică pomenire a eroilor militari care au transformat codrii din Brusturi într-un imens cimitir. Aşezământul monahal din pădurea Brusturi a fost iniţial un schit aflat în subordinea Mănăstirii Bistriţa. â

Până la ridicarea bisericii şi a primului corp de chilii, în acest loc a existat doar un mormânt cu o cruce de piatră în care au fost îngropate simbolic osemintele unui ostaş necunoscut, iar mai apoi s-a construit o troiţă de lemn închinată memoriei eroilor care s-au jertfit aici.

Biserica asemanatoare celor maramuresene a fost construita din lemn de stejar, iar la exterior a fost acoperita cu sindrila, executata la circular si data cu ulei. Pe acoperis iti atrag atentia turlele  albe ale clopotnitei. Pictura in fresca din interiorul bisericii este o pictura realista deosebit de frumoasa. Alaturi de biserica, in mijlocul naturii salbatice, s-a mai construit un nou corp de chilii si turnul-clopotnita de la intrarea in manastire.

În anul 2007 schitul, care avea pe atunci 12 vieţuitori, a fost ridicat la rang de mănăstire. În ultimii ani, stareț al așezării a fost părintele Efrem Ciobanu de la Mănăstirea Cetățuia, iar din 26 decembrie 2015 stareț al mănăstirii este părintele ieromonah Siluan Antoci.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.