Mănăstirea Brădăţel

Manastirea Bradatel a fost intemeiata in anul 1947, de un grup de maici (Camelia, Epifania, Evtropia si Pahomia) venite de la Manastirea Agafton (judetul Botosani), de unde fusesera nevoite sa plece, din cauza prigoanei la care au fost supuse pentru ca s-au impotrivit introducerii noului calendar gregorian.

In perioada regimului comunist, Manastirea Bradatel si obstea de maici a trecut prin prigoane si suferinte. Ca starete ale manastirii au fost maicile Teodosia Teodoru (1886-1970), Epifania Ieremia (1906-1988), Evtropia Bunduc (1911-1999) si Ierusalima Pratina.

Dupa ultima eliberare a sa din inchisoare in anul 1971, revenit la Manastirea Slatioara, pr. Demostene Ionita este insarcinat de catre IPS Mitropolit Glicherie Tanase cu purtarea de grija duhovniceasca a maicilor din Manastirea de stil vechi din satul Bradatel din comuna Horodniceni (judetul Suceava). Sub indrumarea sa, Manastirea a devenit o oaza duhovniceasca, bine organizata, avantajata si de peisajul mirific creat de padurea din jur.

La data de 13/26 noiembrie 1981, de sarbatoarea Sfantului Ioan Gura de Aur, dupa o perioada de douazeci si patru de ani de preotie si ca o recunoastere a unor merite deosebite, arhimandritul Demosten Ionita este hirotonit in Biserica Manastirii Slatioara ca episcop-vicar al Bisericii ortodoxe de Stil Vechi din Romania de catre IPS Mitropolit Glicherie Tanase, secondat de P.S. Episcopi Silvestru Onofrei si Cozma Lostun, primind titlul de „Nemteanul”.

Datorita conjuncturii materiale nefavorabile a episcopiei pentru care a fost hirotonit, PS Demosten si-a stabilit resedinta episcopala la Manastirea Bradatel din judetul Suceava, de unde coordoneaza canonic si administrativ intreaga regiune episcopala a Neamtului.

La data de 8 noiembrie 2007, de ziua praznuirii Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir (8/27 octombrie), imediat dupa savarsirea Sfintei Liturghii arhieresti, a avut loc punerea pietrei de temelie a unei biserici noi si mai mari a asezamantului monahal de catre IPS Mitropolit Vlasie Mogarzan si PS episcopi Demosten Ionita, Ghenadie Gheorghe, Sofronie Otel, Iosif Mogarzan, Teodosie Scutaru, Flavian Bargaoanu si Antonie Tataru, in prezenta unui numeros sobor de preoti si diaconi.

Manastirea de maici de la Bradatel are ca hram sarbatoarea Izvorului Tamaduirii. La praznicul organizat cu prilejul hramului participa episcopii ortodocsi de stil vechi din Romania. In prezent, in Manastire vietuiesc 70 de maici.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.