Lacul de acumulare Firiza

Lacul de acumulare Firiza se afla langa localitatea componenta Firiza pe raul cu acelasi nume, in judetul Maramures. Barajul situat doar la 10 km de orașul Baia Mare, a fost construit pentru alimentarea cu apă a municipiului, producerea energiei electrice și atenuarea viiturilor.

Denumit și Strâmtori, construit în 1964, este un baraj cu contraforți, având o înălțime de 51,5 m și o lungime la coronament de 260 m. Lacul de acumulare din spatele barajului are o lungime de 3 km și o lățime de 1 km și este populat cu păstrăvi și crapi.

Peisajul este deosebit, pădurea de conifere și foioase din jur ajunge până la lac, iar dealuri din jur închid orizontul. Situat foarte aproape de orașul Baia Mare și lângă drumul către stațiunea Izvoare, lacul a devenit foarte popular în rândul excursioniștilor și al populației din Baia Mare, dornică de o oază de liniște și aer curat.

Construcția barajului proiectat de Aristide Teodorescu a avut loc între anii 1961 şi 1964. Este primul baraj cu contraforți ciupercă realizat în România.

În momentul de față, lacul asigură alimentarea cu apă a municipiului Baia Mare și nu numai.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.