Rezervația naturală Dealul Sarica

Rezervatia naturala „Dealul Sarica” – In afara de numerosii cenotaxoni si specii rare si/sau amenintate, ce reprezinta majoritatea etajelor si zonelor de vegetatie din Dobrogea, rezervatia se remarca prin prezenta asociatiei endemice de sambovina (Gymnospermio altaicae – Celtetum glabratae).

Rezervatia constituie singura arie protejata din judet si probabil din tara, in cadrul careia este intalnita specia amenintata pana zburatorului (Lunaria annua ssp. pachyrhiza).

De asemenea, aceasta constituie una din rarele arii protejate din Dobrogea de Nord in care se conserva populatii de carcel (Ephedra distachya), precum si arborete de stejar pufos (Galio dasypodi – Quercetum pubescentis) cu structura relativ pluriena, apropiata de cea a padurilor naturale, cu arbori seculari.

Ornitofauna rezervatiei se remarca prin prezenta unor rapitoare ca acvila tipatoare mica (Aquila pomarina), sorecar mare (Buteo rufinus), acvila mica (Hieraaetus pennatus), viespar (Pernis apivorus), serpar (Circaetus gallicus), acvila tipatoare mare (Aquila clanga).

You may also like...

1 Response

  1. Lunaria annua subsp. pachyrhiza crește și în Cheile Chediului, iar în țară, în multe locuri !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.