Pestera Ursilor

Pestera Ursilor ne ademeneste prin frumusetile sale arhitecturale, adevarate sculpturi realizate chiar de catre natura.

Astfel, putem vorbi despre “Mastodontul”, “Draperiile din Galeria Ursilor”, “Lacul cu nuferi”, “Casuta Piticilor” si “Sfatul Batranilor”, intrucat fiecare statueta creata de legile naturii a fost astfel denumita de catre om.

Cu toate ca lasa loc unor frumuseti cu adevarat impresionante, pestera nu a fost o descoperire naturala, fiind creata artificial in timpul dinamitarii unor cariere de marmura.

Pestera Ursilor se afla situata in Muntii Apuseni, in apropierea comunei Pietroasa, la o altitudine de 842 m. Are o dimensiune de-a dreptul impresionanta, masurand mai bine de 1500 m, avand doua galerii suprapuse. Aici putem admira stalactitele si stalagmitele, dar si urmele ursului de caverna, disparut acum mai bine de 15.000 de ani, dar si oase de capra neagra, hiena de pestera, leu sau ibex.

Legenda

Denumirea pesterei vine de la urmele de oase ale ursilor ce au colindat aceste regiuni acum mai bine de 15000 de ani. Atunci cand acestia se apropiau de sfarsit, ursii veneau aici si se adaposteau pana cand li se apropia sfarsitul. Se spune ca fiecare urs venea aici urmand ritualul stramosilor lui, fiind un adevarat obicei al acestor animale, pestera devenind un adevarat mormant pentru acestea.

Traseul pana la pestera va putea fi parcurs numai cu autoturismul, dar si cu alte mijloace de transport in comun care isi desfasoara activitatea in aceste locuri. Pornind de la Bucuresti, va trebui sa strabati aproximativ 570 kilomentri pentru a reusi sa o vizitezi. Nu trebuie sa uitam ca temperatura in regiune este una destul de mica chiar si pe timp de vara, atingand un maxim de 10 grade Celsius. Este printre singurele peşteri din România care se asemeană mai mult cu un muzeu deoarece la intrarea în peşteră este construită o clădire pentru taxarea vizitatorilor.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.