Groapa Ruginoasa – Valea Seacă, Vârtop

Fenomen geologic natural, Groapa Ruginoasa este o ravena de peste 600 de metri diametru si 100 de metri adancime, formata in urma unui proces eroziv foarte activ. In urma fiecarei ploi, Groapa Ruginoasa isi devzaluie tot mai mult din ranile sangerii sapate in depozite de cuartite, fresii si argile rosii.

Siroaiele de apa de pe versanti se scurg in vai adanci si stramte ce dau aspectul unui canion. Suprafata erodata ocupa aproximativ 20 ha iar volumul de material erodat se estimeaza la circa 7 milioane de metri cubi.

Fenomenul se petrece in Muntii Batrana, parte a Muntilor Padis-Scarisoara din Apuseni, la o altitudine de 1400 de metri fiind strabatut de Valea Seaca, recunoscuta datorita sectoarelor impresionante de chei ce pot fi parcurse doar de catre alpinisti. Din punct de vedere administrativ, ravena se afla pe teritoriul localitatii Pietroasa din Judetul Bihor, facand parte din Parcul Natural Apuseni.
Pe la finele secolului 19, Marcian Bleahu, relateaza in cartea sa “Dincolo de peisaj” ca Groapa Ruginoasa era prezenta pe hartile zonei ca o mica depresiune cu diametrul sub 200 m. De atunci si pana azi, ravena si-a largit suprafata de pana la 1 km diametru si creste cu fiecare ploaie care poarta cu ea suspensii de pietre si argila, prin apa Vaii Seci pana la Galbena si Crisul Pietros.

Este bine de stiut ca drumul pana la Groapa Ruginoasa nu este unul lesne de parcurs. Asadar, accesul cu masina se poate face de pe drumul dinspre Arieseni spre Stei, imediat dupa Vartop, cam la 500 de metri, urmează, pe şosea, prima curbă la stânga de 180 de grade, unde un indicator marcheaza punctul unde va trebui sa renunti la confort ca sa ajungi la Ruginoasa.

Desi marcat, drumul e anevoios. Pantele destul de abrupte pe alocuri ingreuneaza suisul, crescand astfel durata parcurgerii lui de la 25 de minute, cat este specificat pe marcaj, la circa 40 de minute. Asadar, nu da crezare timpului de parcurgere estimat de pe panoul informativ care indica drumul spre Groapa.

Trebuie sa tineti cont ca, fiind insotiti de copii ori de rucsaci prea grei, ori conditia fizica nu este una chiar excelenta, va trebui sa dublati sau triplati timpul de parsurs. Poteca este marcata prin dunga rosie si incepe domol, dandu-ti senzatia unei plimbari placute prin parc.

Dupa doar 100 de metri, insa, drumul de pamant batatorit se „asezoneaza” cu bolovani din ce in ce mai mari si urcusul devine tot mai abrupt. Traseul presupune catarare pe alocuri si bune abilitati de echilibristica insa nimic din toate acestea nu te pot determina sa renunti.

Vei fi absorbit de frumusetea si maiestria cu care, drumul nostru, este modelat de talentata natura. Ti se va alatura si ea, fiindu-ti sprijin de nadejde in parcursul tau. Printre brazii desi, lumina soarelui se strecoara in raze rosietice pana pe pamantul cenusiu, creand o atmostefa de basm.  Atentie sporita, insa la glezne si la cazaturi !

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.