Muzeul Banatului

Castelul Huniade este un monument istoric și cea mai veche clădire din Timișoara, construit între anii 1443 – 1447 de către Ioan de Hunedoara, pe ruinele unui vechi castel din secolul al XIV-lea (construit în timpul domniei regelui Carol Robert de Anjou).

În urma constituirii în 25 iulie 1872 a Societăţii de Istorie şi Arheologie din Banat, s-au pus bazele Muzeului Banatului. Primele obiecte de patrimoniu care au intrat în inventarul său au fost depozitate la început într-o încăpere din Palatul Episcopiei de Cenad. Obiectele muzeului au provenit din donaţii, descoperiri arheologice întâmplătoare şi achiziţii.

În anul 1876, cu sprijinul prefectului comitatului Timiş, Societatea de Istorie şi Arheologie din Banat a primit două încăperi în Casa Wellauer, pe stada Lonovics, sediu al muzeului până în perioada interbelică.

Deschiderea oficială a Muzeului Banatului pentru public a avut loc în anul 1877. În această perioadă patrimoniul muzeului a sporit cu rapiditate. In anul 1948 Muzeul Banatului a fost transferat într-o cladire mai cuprinzatoare: Castelul Huniazilor. Dupa anul 1950 colectiile Muzeului Banatului s-au îmbogătit cu piese muzeale valoroase.

Pana în 01 ianaurie 2006 Muzeul Banatului Timisoara cuprindea următoarele secţii: Secţia de Istorie, Secţia de Sţiintele Naturii, Secţia de Artă, Secţia de Etnografie, precum şi Laboratorul Zonal de Restaurare – Conservare, constituind o instituţie culturală de referinţă a Banatului.

Actuala infatisare o are de pe la 1900. Fatada principala a fost desenata in stil romantic, cu ferestre terminate in arc neogotic ce au luat locul locasurilor pentru piesele de artilerie. Turnul castelului este de forma rectangulara, de mica inaltime, cu ferestre mici si terminat cu creneluri, pentru a sublinia importanta militara de odinioara.

Intrarea principala este marcata de doi pilastri masivi ce au in partea superioara doua armuri de cavaler, accentuand aspectul gotic al edificiului.

Astazi, castelul a fost redat circuitului cultural, din 1947 aici stabilindu-se sediul Muzeului Banatului si adapostind sectiile de istorie si stiinte ale naturii. Iar cum in ultima suta de ani nu a beneficiat de vreo restaurare importanta structura sa de rezistenta a fost grav subrezita, in prezent fiind in plin proces de refacere.

Muzeul Național al Banatului este un muzeu din Timișoara cu sediul central în Castelul Huniade. A fost înființat în 1872, sub numele de „Societatea de Istorie și Arheologie”. Adăpostește cea mai importantă colecție de obiecte arheologice din Banat.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.