Galeriile Subterane Mileștii Mici, Republica Moldova

Vinaria Milestii Mici este cea mai mare cramă subterană din Moldova. Are peste 200 km de tuneluri de calcar, dintre care 55 km sunt folosiți pentru depozitarea vinului.

Pivnița are o colecție imensă de vinuri de peste 2 milioane de sticle fiind cea mai mare colecție din lume conform Cărții Recordurilor Guinness. Vizitatorii au posibilitatea unică de a se plimba de-a lungul galeriilor pline de butoaie cu trenulețul electric, cu mașina personală, dar și să facă o promenadă cu bicicleta.

Curtea este decorată cu eleganță, iar atracția principală sunt cele două arteziene care reprezintă „vin” roșu și alb curgând în pahare mari. Este o imagine spectaculoasă și captivantă, care adaugă o notă de farmec și rafinament întregii atmosfere a curții.

Temperatura în galerii este de 12-14 grade Celsius și rămâne constantă pe tot parcursul anului, în timp ce umiditatea variază între 85% și 90%.

În august 2005 „Colecția de Aur” Mileștii Mici a fost înregistrată în Cartea Recordurilor Guinness că fiind cea mai mare colecție de vinuri din lume. Aici se păstrează vinuri cu o vechime de zeci de ani. Circa 2 mln de butelii de vin se păstrează în colecție, vinurile comercializându-se atât în țara, cît și peste hotare.

Temperatură constanța de +12 – +14°C și umiditatea relativa de 85-95% ale acestui „regat vinicol” contribuie la păstrarea rezervelor strategice moldovenești, cât și la descoperirea calităților naturale ale vinurilor de elită. Vinurile păstrate aici, sunt produse din recolta diferitor ani, între 1968 și 1991

Lungimea totala a galeriilor constituie 200 km, dintre care cca. 55 km (o suprafață de 182 mii m²) sunt utilizate în scopuri tehnologice. Butoaiele mari de stejar au fost asamblate la întreprindere în anii 1970-80. Capacitatea lor variază de la 600 la 2000 dal de vin.

Galeriile calcaroase pot fi parcurse atât la pas, cât și cu transportul subteran, printre străduțele umbrite de felinare, cu denumiri precum Cabernet, Aligote, Fetească, care fac să ne imaginăm că ne aflăm într-un adevărat orășel vinicol subteran. Galeriile subterane de la Mileștii Mici sunt în permanență vizitate de delegații oficiale de stat, dar și de numeroși turiști.

„Colecţia de Aur” Mileştii Mici este, indiscutabil, cartea de vizită nu doar a Vinăriei fiind recunoscută în anul 2005 de către Guinness World Records cea mai mare colecţie de vinuri din lume.

Un loc absolut impresionant, care numără cca 1.5 mln sticle de vin şi se află la o adâncime de 80 metri sub pământ. Doritorii au posibilitatea să închirieze caze, în care îşi depozitează cu mândrie vinurile.

Tot aici există o colecție de vinuri exclusive vechi, parte a Patrimoniului Cultural-Național al Republicii Moldova, tăinuite într-o peșteră secretă, care au dăinuit în timp și au supraviețuit prohibiției din perioada sovietică.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.