Insula Gozo din Malta

O insula atat de mica, asa cum este Gozo, te gandesti ca o vei exlora indata. Odata ajuns pe ea, ai sa descoperi ca timpul iti va parea prea scurt pentru a-i cunoaste istoria, locurile si oamenii.

1. Citadella este principala atractie din orasul Victoria, capitala insulei Gozo. Fortareata este construita pe deal muntos si ofera privelisti minunate asupra insulei. In interior se afla cateva atractii turistice foarte interesante: Catedrala Gozo, Muzeul Catedralei, Armura Citadelei, Muzeul de Arheologie, Muzeul de Folclor, Muzeul de Stiinte Naturale, Vechea Inchisoare si Capela St. Joseph.

2. In piata Victoria ai de vizitat Catedrala Gozo, construita intre 1697-1711 in stil baroc, din calcar local. Catedrala a fost ridicata pe locul unde se afla inainte un templu pagan, inchinat zeului roman Juno. Planul constructiei a fost realizat de arhitectul maltez Lorenzo Gafa. In interiorul Catedralei ai impresia ca te afli sub o cupola, desi tavanul este plat.

Genialul pictor Antonio Manuele din Mesina, in secolul al XVIII-lea, a creat o iluzie optica, tavanul fiind pictat tridimensional. Podeaua este placata cu dale de marmura, sub care au fost inmormantati arhiepiscopi si nobili. Ai grija aici: tocurile nu sunt permise pentru a nu zgaria podeaua din marmura cu modele deosebite. Pretul unui bilet este de 6 Euro, iar programul de vizita este 9.30-16.30, de luni pana duminica.

3. In Xaghra, vei fi impresionat de templele megalitice Ggantija (incluse pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO). Fiind cele mai vechi structuri din lume facute de om, acestea au rezistat timpului peste 5500 ani.

Aceste constructii lasate de o civilizatie necunoscuta erau deja milenare cand s-au construit celelalte minuni ale lumii antice – au fost ridicate cu 1600 de ani inaintea  ansamblului megalitic de la Stonehenge  si cu 1000 de ani înaintea piramidelor din Egipt!

Vei fi cu adevarat impresionata de marimea blocurilor de piatra folosite, unele ajungand la cateva tone. Ele au fost plasate aproape perfect unul peste celalalt, fapt cu adevarat uimitor, mai ales pentru faptul ca oamenii care au lucrat la ele aveau unelte extrem de primitive si nici nu erau o populatie foarte numeroasa.

4. Dwejra este un loc de o frumusete deosebita, unde vei admira celebra Fereastra Albastra, o stanca erodata de apele marii, formand astfel o fanstastica fereastra, sustinuta de coloane cu diametrul de 40 de metri, prin care se vede Marea Mediterana.

5. Dupa o baie in Golful Nimfei Calypso, poti admira Insula Ciupercii (Fungus Rock), o stanca micuta aflata in apropiere de Gozo, care isi trage denumirea de la faptul ca pe vremea cavalerilor de Malta cresteau pe ea ciuperci cu proprietati curative.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.