Scara Sfântă, Roma

Scara Sfântă (în italiană: Scala Sancta) este una dintre cele mai venerate relicve creștine și un important loc de pelerinaj din Roma, Italia.

Scara Sfântă este tradițional asociată cu Ierusalimul, fiind considerată a fi aceea pe care a urcat Isus Hristos înainte de judecata sa de către Ponțiu Pilat. Se spune că a fost adusă în Roma de către împărăteasa Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, în secolul al IV-lea.

Scara constă din 28 de trepte de marmură, care se crede că au fost parte a încăperii în care a fost judecat Isus. Aceste trepte sunt acoperite de un material de lemn pentru a le proteja și pentru a permite pelerinilor să urce în genunchi.

Potrivit istoricilor din Evul Mediu, locul cel mai venerat din Roma era scara pe care Iisus a urcat pentru a fi judecat, după cum reiese dintr-o placă de marmură cu inscripția: „NON EST IN TOTO SANCTIOR ORBE LOCUS” (Nu există în întreaga lume un loc mai sfânt).

Scara Sfântă se află lângă bazilica din Lateran. Este alcătuită din 28 de trepte de marmură, care aparțineau palatului lui Ponțiu Pilat. A fost adusă din Ierusalim la Roma de Sfânta Elena, în anul 326. În anul 1589, Papa Sixt al V-lea a așezat-o la intrarea în capela papală Sancta Sanctorum, locul în care se găsește și astăzi. Pelerinii pot urca această scară doar în genunchi.

Cel mai faimos obiect păstrat în capelă, este o imagine a Mântuitorului, cunoscută sub numele de „Archeropita”. Se spune că imaginea nu a fost pictată de mână omenească. Sfântul Luca a început-o și a fost terminată de îngeri.

Mulți credincioși cred că urcarea scării Sfinte în genunchi și recitarea rugăciunilor pe fiecare treaptă aduce binecuvântare și iertare. Este o experiență spirituală profundă pentru mulți pelerini, care vin să se roage și să mediteze în fața acestei relicve sacre.

De-a lungul anilor, Scara Sfântă a fost supusă la mai multe renovări și lucrări de conservare pentru a-i menține integritatea și pentru a permite accesul pelerinilor în condiții de siguranță. Recent, scara a fost restaurată pentru a-și recăpăta strălucirea și pentru a-i proteja materialul original.

Scara Sfântă este o relicvă religioasă semnificativă din Roma, care atrage pelerini și credincioși din întreaga lume pentru a experimenta o conexiune profundă cu istoria și spiritualitatea creștină.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.