Templul lui Augustus și zeița Romei din Pula, Croația

Templul lui Augustus și zeița Roma din Pula este un templu roman construit în secolul I d.Hr. pentru a preamări împăratul și orașul. A stat în vechiul for al Pietei Iulia, împreună cu templul geamăn dedicat probabil Dianei.

Templul a fost construit pe rămășițele podiumului unui sanctuar anterior construit între 42 î.Hr. și 16 î.Hr. , când Imperiul Roman era în plină expansiune și orașul Pietas Iulia era încă în afara granițelor sale și, prin urmare, avea statutul de colonie.

Construcția face parte din marele plan dorit de împăratul Octavian pentru reînnoirea planificării urbane a majorității orașelor supuse apoi Romei , în vederea celebrării instituției imperiale nou-născute, care înlocuise o republică care a durat aproape cinci secole . Construit între 2 î.Hr. și 14 d.Hr., templul a fost dedicat împăratului însuși.

Lăcașul de cult a fost dedicat și zeiței Rome , deoarece Augustus era reticent în a construi clădiri pe numele ei care nu erau dedicate și figurii Imperiului îndumnezeit, astfel încât trecerea la noua formă de guvernare nu părea prea bruscă și radical.

Templul a fost închis la sfârșitul secolului al IV-lea , când creștinismul a devenit religia de stat și cultele păgâne au fost suprimate. La fel ca multe alte clădiri similare (inclusiv Panteonul, Maison Carrée și cele două temple ale Foro Boario ), datorează conservarea transformării într-o biserică dedicată Mariei în secolul al VIII-lea , când Istria a fost anexată de bizantini.

În secolul al XVI-lea una dintre laturile celulei a fost deteriorată de un incendiu. Pagubele au fost reparate abia în secolul al XVII-lea de către venețieni , care cuceriseră coastele Istriei și Dalmației. Mai multe clădiri au apărut în jurul templului, care a fost încorporat într-un complex mai mare.

Pronaosul a devenit o logie, în timp ce interiorul a fost transformat într-un grânar. În secolul al XVIII-lea a fost transformat într-un grajd, dar odată cu redescoperirea artei clasice savantul Scipione Maffei a propus transportarea templului la Veneția , ca un excelent exemplu de arhitectură, împreună cu amfiteatrul roman din același oraș, dar ideea nu a fost realizat din cauza costului ridicat al operațiunii.

Între 1920 și 1925 structurile care se stabiliseră în jurul clădirii au fost demolate. Acesta din urmă a fost restaurat în aceiași ani și readus la forma sa originală de către arhitectul Alessandro Rimini în numele Superintendenței din Trieste.

În timpul celui de- al doilea război mondial , pe 3 martie 1944 , templul a fost deteriorat de un bombardament aliat asupra orașului Pula, care a fost ocupat de forțele naziste . Restaurarea a durat până în 1947 și a fost supravegheată de Superintendența Artelor Frumoase din Trieste , orașul fiind încă italian (ar fi fost până în februarie, când a fost semnat Tratatul de la Paris ). Acest lucru a permis structurii să ajungă în stare bună până în prezent.

Interiorul clădirii găzduiește un mic muzeu de pietre funerare și sculpturi romane găsite în timpul săpăturilor arheologice ale coloniei Pietas Iulia , înființată în 1806 de generalul francez Marmot , guvernator al provinciilor ilirice , în timpul cuceririlor napoleoniene . Unele urme de fresce sunt încă vizibile pe pereții celulei.

În aceeași zonă a fost construit un templu geamăn, dar până în secolul al XIII-lea clădirea nu mai era în stare bună, atât de mult încât în 1296 a fost încorporată în clădirea municipalității. Partea din spate a templului este încă vizibilă în afara palatului.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.