Primaria si Ceasul astronomic din Praga

“Ceasul Astronomic” (datand din secolul al XV-lea) este, cu siguranta, unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Pragăi, atragand zilnic sute de turisti. El poate fi admirat in Piata Veche (Stare Mesto), pe partea de sud a turnului Primariei Vechi. Ideal este sa se ajunga aici la ore fixe, pentru a se vedea intregul spectacol.

Cadranul superior marcheaza ora central-europeana si ora veche ceha, fazele lunii si ale soarelui, miscarile astrelor, echinoctiile si sarbatorile vechi. Detine mai multe statuete, infatisand un schelet, un cersetor si un turc, fiind vorba de o alegorie a dramei omenirii.ceasul-astronomic-din-praga

Realizat in 1400, ceasul astronomic este compus din două panouri gigantice. Cel de sus este astronomic, iar cel de jos are functie calendaristica. La prima vedere, functionalitatea celor 2 jumatati nu este clara turistului impresionat, mai degraba, de formele atipice si de designul ciudat al vestitului ceas (ceea ce constituie un indiciu al maiestriei cu care a fost realizat si al cunostiintelor astronomice ale vechilor mestesugari cehi).

Pana in 1700, ceasul astronomic a fost unica sursa de informare a cehilor cu privire la timp, cat si la pozitia soarelui si a lunii, a semnelor zodiacale in care ne aflam la un moment dat. De-a lungul secolelor, ceasul a cunoscut multe perioade de nefunctionare, din cauza inconsistentei reparatiilor la care era suspus. De abia in secolul al 18-lea, sub domnia lui Joseph al II-lea, a fost ordonata o reparatie completa si minutioasa, ceasul fiind, astfel, salvat de la distrugere. In secolul al 19-lea, mecanismul sau original, bazat pe o balanta, a fost inlocuit cu un cronometru modern, similar cu cel cu care este echipat celebrul turn Big Ben din Londra.ceasul-astronomic-din-praga-1

Primaria veche din Praga dateaza din sec. al IV-lea, perioada in care gazduia birourile administratiei, cateva secole mai incolo devenind tribunal si inchisoare cu camera de tortura. Astazi primaria gazduieste evenimente culturale, sociale si ceremonii religioase.

Turnul cu ceas este unul dintre cele mai importante atractii turistice ale Pragai. Ceasul Astronomic de pe turn este unul dintre cele mai vechi si mai elaborate ceasuri din lume avand trei componente principale: Cadranul Astronomic reprezentand pozitia soarelui si a lunii pe cer si prezentand alte numeroase detalii astronomice, Procesiunea Apostolilor, o miscare ce are loc o data pe ora, aratand figurile Apostolilor si alte sculpturi si un cadran cu un calendar si medalioane reprezentand fiecare dintre lunile calendaristice.

Ceasul arata timpul pentru 4 zone: timpul Europei centrale – este marcat de bratul cu soare care se misca in jurul numerelor romane, in jurul marginii interioarei a fetei ceasului, vechiul timp bohemian – in concordanta cu regula masurarii timpului, ziua noua incepe la apusul soarelui iar marcat cu numere gotice de aur pe inelul exterior al principalei fatete a ceasului, timpul stelar – acesta este aratat in numere romane.ceasul-astronomic-din-praga-2

Sub ceasul principal este amplasat un alt disc de calendar care indica ziua, saptamana, luna si timpul babilonian – ziua dureaza de la rasarit pana la apus, asta insemnand ca in timpul verii zilele sunt mai lungi decat iarna.

Pentru a urca in turnul primariei va trebui sa achitati o taxa de intrare de 50 CZK iar orarul este de marti pana duminica intre 09:00 si 18:00, luni intre orele 11:00 – 18:00.

Metrou: linia A (statia Staromestska).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.