Biserica Betleem din Praga

Biserica Betleem (în cehă: Betlémská kaple) este o biserică istorică situată în centrul orașului Praga, Republica Cehă. Aceasta este una dintre cele mai importante biserici din oraș, datorită rolului său în istoria religioasă și politică a Cehiei.

Biserica Betleem a fost construită inițial în secolul al XIV-lea ca o capelă franciscană. În secolul al XV-lea, a fost extinsă și reînnoită, devenind un centru important al reformei husite. În această perioadă, biserica a găzduit predicile lui Jan Hus, un teolog și reformator religios ceh care a fost executat pentru erezie în anul 1415.

Biserica Betleem a jucat, de asemenea, un rol important în evenimentele care au dus la Războiul de Treizeci de Ani (1618-1648). În anul 1618, în biserică a avut loc un eveniment cunoscut sub numele de „defenestrația de la Praga”, când reprezentanți ai nobilimii protestante au aruncat trei consilieri ai regelui Habsburgic Ferdinand al II-lea prin fereastra bisericii, declanșând un conflict armat care a devastat țara.

Biserica Betleem a fost renovată și reînnoită în secolul al XIX-lea, păstrându-și caracterul gotic original. Astăzi, biserica este folosită pentru slujbe religioase, dar este, de asemenea, un loc popular de vizitat pentru turiști și istoricii interesați de istoria religioasă și politică a Cehiei.

În apropierea bisericii se află și Muzeul Hus, care conține expoziții și obiecte legate de viața și moartea lui Jan Hus și a altor reformatori husiți.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.