Biserica Maicii Domnului în Lanțuri, Praga

Biserica Maicii Domnului în Lanțuri din Praga este o biserică catolică situată în cartierul Malá Strana din Praga. Ea a fost construită în stil baroc în secolul al XVIII-lea pe locul unei biserici gotice medievale și este dedicată Fecioarei Maria.

Biserica este cunoscută pentru statuia sa principală, Madonna din Lanțuri, care se află pe altarul principal. Statuia este o copie a celebrei statui a Maicii Domnului din Biserica Santa Maria Maggiore din Roma și este numită „din lanțuri” deoarece Maria este reprezentată purtând o lanț de aur în jurul gâtului.

Interiorul bisericii este decorat cu stucaturi detaliate, picturi murale și fresce impresionante, care ilustrează scene biblice și religioase. Altarul principal este decorat cu o pictură mare care prezintă scena Adorației Magilor.

La origini, această biserică (Kostel Panny Marie pod řetězem) a fost construită după 1158, datorită stabilirii în zona de sub castel a Ordinului Sf. Ioan din Ierusalim. Bazilica în stil romanesc a fost finalizată în 1182, însă în 1312 aceasta a fost dărâmată și înlocuită de bazilica gotică cu o absidă pe plan trilobat, probabil opera atelierului de meșteri al lui Peter Parler. Structurile mai vechi sunt încă vizibile parțial în dreapta curții, în forma ei actuală. În secolul al XVII-lea biserica a fost din nou reconstruită, de astă dată în stil baroc, iar aspectul bisericii a rămas de atunci neschimbat.

Sculpturile și picturile care se află în biserică reprezintă unul dintre principalele motive care îi asigură popularitatea în rândul vizitatorilor. Două picturi cu adevărat remarcabile sunt portretul Fecioarei binecuvântându-i pe Cavalerii de la Malta – un tablou care se găsește în altarul principal, și pictura reprezentând decapitarea Sfintei Barbara – un tablou care se află în altarul sudic. Ambele au fost pictate de artistul Karel Skreta în secolul al XV-lea. Există și un număr de sculpturi, majoritatea opere ale lui Jan Petr Wenda.

Un punct de interes al bisericii este chiar numele acesteia, care se referă de fapt la Podul Judith care exista pe vremuri în oraș, mai precis la lanțul de pe poarta turnului. Povestea spune că lanțul respectiv era întins peste râu pentru a împiedica trecerea ambarcațiunilor fără a plăti o taxă înainte.

Biserica este proprietatea Suveranului Ordin Militar și Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rhodos și de Malta (Ordinul Cavalerilor Ioaniți) și aparține de Marea Stăreție Cehă al Ordinului Cavalerilor de la Malta.

Una dintre caracteristicile remarcabile ale bisericii este cripta sa subterană, unde se află o colecție impresionantă de relicve și de obiecte de cult, inclusiv capul Sfântului Ioan Nepomuk. Vizitatorii pot explora cripta și pot admira aceste obiecte istorice impresionante.

Biserica Maicii Domnului în Lanțuri este un loc popular pentru turiști și pelerini care doresc să viziteze un loc spiritual important și să se bucure de frumusețea și istoria sa unică.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.