Orasul Litomysl, Cehia

Orasul Litomysl din estul Cehiei, aflat la fosta granita dintre Boemia si Moravia, pe o importanta ruta comerciala numita Tristenice. La sfarsitul secolului 16 a fost ridicata cea mai importanta cladire din oras, un castel in stil renascentist, in care avea sa se nasca celebrul compozitor ceh Bedrich Smetana.orasul-litomysl-1

Un alt obiectiv important al orasului este Portmoneum, candva gazda a iubitorului de arta Josef Portmon, si totodata tribut adus artei grafice.

Oraşul Litomysl poartă numele unui superb castel în stil renascentist italian, stuil arhitectural adoptat şi perticularizat cu entuziasm în Europa Centrală a secolului 18. Astăzi oraşul Litomysl, sau Leitomischl în limba germană, este un mic şi cochet oraş de 10.000 de locuitori.

Castelul renascentist, considerat de mulţi turişti o adevărată bijuterie arhitectonică se numără astăzi printre cele douăsprezece monumente din Cehia incluse de UNESCO în lista sa de monumente şi obiective de importanţă mondială.

Prima menţionare istorică a aşezării Litomysl datează de demult, din anul 981, când aici exista o cetate care proteja o importantă rută comercială care lega provinciile Boemia şi Moravia una de cealaltă. Datorită prezenţei fortăreţei, precum şi siguranţei oferită de garnizoana sa, schimburile comerciale s-au dezvoltat de-a lungul timpului, iar în jurul cetăţii a început să ia naştere un mic oraş. Spre mijlocul secolului 12, Episcopul Zdik de Olomuc a strămutat aici călugării ordinului Premostian, care au ridicat o mănăstire pe locul unde astăzi este castelul în stil renascentist.orasul-litomysl-2
Aceşti monahi au ridicat în apropiere şi o biserică închinată Sfântului Clement, considerată a fi cea mai veche biserică ridicată pe pământurile cehilor. Mânăstirea a devenit un centru spiritual important, care a sporit afluxul d epelerini şi credincioşi în regiune. Motiv pentru care regele Poemysl Otakar al doilea, a conferit aşezării în anul 1259  titlul de oraş, odată cu toate drepturile şi obligaţiile care derivau de aici.
În perioada medievală, Litomysl a devenit al treilea cel mai important oraş al cehilor după Praga şi Olomouc, iar în anul 1344, aşezarea a primit din partea împăratului Sfântului Imperiu Roman de naţiune Germană, Carol al IV-lea titlul de reşedinţă episcopală. Deoarece devenise astfel una dintre cele mai importante fortăreţe şi centre ale catolicismului din Boemia, Litomysl a fost ars de către protestanţi în timpul Războaielor Husite, iar reşedinţa episcopală care a fost atunci distrusă în totalitate, nu a mai fost refăcută niciodată.

În prima jumătate a secolului 19, şcolile şi insitutul filozofic piarist s-au redeschis, iar începînd cu anul 1802 oraşul a redevenit un centru de cultural şi spiritual. La începutul secolului 20 a fost construit cartierul Masaryk, iar un nou liceu de literatură şi gramatică a fost deschis în anul 1923. Trei ani mai târziu se inaugurează aici prima galerie de artă, iar începând cu anul 1930 Litomysl a devenit centrul unor importante expoziţii artistice şi culturale.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, întreaga populaţie evreiască a oraşului a fost lichidată, iar evacuarea populaţiei germane care a urmat încheierii războiului, a schimbat pentru totdeauna componenţa etnică a oraşului. Începând cu anul 1960, Litomysl face parte din districtul Svitavy. După Revoluţia de Catifea din anul 1989, a urmat un mare val de schimbări în viaţa politică şi culturală a regiunii, inclusiv multe proiecte de restaurare.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.