Peștera Magura din Bulgaria

Peștera Magura (în bulgară Магура) este situată în partea de NV a Bulgariei, în Regiunea Vidin, la o distanță de 1,5 km de satul Rabișa. Intrarea se află la altitudinea de 461 m, iar lungimea totală a galeriilor descoperite până acum însumează peste 2.000 m.

Magura este amplasată în nord-vestul Bulgariei, la o distanţă de 180 km de Sofia. Este amplasată la 17 km nord de oraşul Belogradchik şi la 1,5 km de satul Rabisha, iar Vidinul se află la 35 de km. Peştera este tăiată în dealul de var Rabisha (461 metri deasupra nivelului mării). Este formată dintr-o galerie principală, orientată către sud-est nord-vest şi galerii laterale. Galeriile au dimensiuni enorme, cu lungimi de peste 200 de m, lăţime de peste 50 de m şi o înălţime de peste 20 de m.

Peştera este amenajată pentru turişti şi este declarată atracţie turistică din 1960, împreună cu zona de 83 de hectare. Peştera este electrificată.

Labirinturile subterane au o lungime de peste 2,5 km, cu holuri spectaculoase, stalactite şi stalagmite şi formaţiuni speologice rare. Pe lângă frumuseţea sa şi dimensiunile impresionante, ea impresionează cu „Marele Stalactone” – cu o înălţime de peste 20 de metri şi un diametru la bază de 4 metri şi „Pinul Căzut”, cea mai mare stalagmită din peştele bulgăreşti studiate, cu o lungime de peste 11m şi o bază de 6 m.

Perlele peșterii sunt tablourile unice de piatră, umplute cu excremente de liliac. Sunt structurate din mai multe straturi din epoci diferite – Epipaleolitic, Eneolitic şi începutul Epocii Bronzului. Desenele din peştera Magura reprezintă femei care dansează, bărbaţi aflaţi la vânătoare, bărbaţi deghizaţi şi o mare varietate de animale, sori, stele, unelte şi plante. Calendarul solar din eneoliticul târziu şi completările acestuia din Bronzul Timpuriu este deosebit de precis. Prin intermediul acestor picturi sunt păstrate informaţii în legătură cu calendarul regional şi evenimente şi sărbători, împreună cu simbolurile şi caracterele specifice.

Imaginile au analogii cu centre culturale faimoase din Italia, Peninsula Iberică şi Asia. Fără îndoială, ele aparţin mediului artei preistorice din spaţiul Mării Mediterane. Unele dintre imagini sunt compoziţii deosebit de complexe şi reprezintă o oglindire a bogăţiei de forme, ideologii şi mitologii a lumii inteligente. Desenele de la Magura sunt un templu al naturii de-a lungul unei perioade lungi de timp – de la Neolitic la Epoca Fierului.

Aici s-au descoperit picturi rupestre, realizate cu ajutorul guano. Ele redau plante, animale, oameni la vânătoare, unelte, dansuri rituale, ceremonii religioase, divinități. Picturile aparțin mai multor perioade istorice, începând cu Epipaleoliticul, din Neolitic, până spre Epoca Bronzului. Sunt unice în Peninsula Balcanică.

Tot aici se află și cea mai mare stalagmită din Bulgaria, denumită Bradul căzut, lungă de 11 m și cu un diametru bazal de 6 m.

Într-una din galeriile peșterii este produs un vin spumant, care amintește de șampanie.

  • Deschis Vara (1 aprilie – 30 octombrie): 10:00 – 16:30
  • Deschis iarna (1 noiembrie – 31 martie): 10:00 – 16:00
  • Pret intrare: 10 leva/persoana
  • Timp vizitare: 2 ore/2,5 km traseu prin pestera
    Galerie foto

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.