Manastirea Aladja, Bulgaria

Manastirea Aladja este situata doar la cativa km sud de statiunea Riviera si Nisipurile de Aur si face parte din parcul natural Zlatni Pyasatsi (Nisipurile de Aur). distanta pana la Varna este de 16 Km.
Numele manastirii Aladja vine de la cuvantul turcesc ce inseamna colorat si a fost denumita asa datorita peretilor pictati in culori vii. Aceste picturi dateaza de la inceputul Erei Medievale.Manastirea Aladja, Bulgaria 1

Manastirea a fost amenajata in galeriile unor pesteri care au fost afectate de cutremure, în urma carora intre galeriile longitudinale s-au stabilit legaturi pe verticala prin prabusirile. Astfel incaperile manastirii Manastirea reprezinta unul dintre cele mai vechi asezaminte religioase de pe teritoriul Bulgariei.
Manastirea Aladja a fost infiintata in sec 13 si a fost locuita de calugarii hermiti. Chiliile calugarilor, sapate direct in roca erau construite pe 2 nivele, la inaltime, si erau conectate prin scari exterioare. La primul nivel se aflau incaperile private ale calugarilor, si incaperile comune, bucataria si sala de mese, precum si o mica biserica. Cel de-al doi-lea nivel a fost dedicat in exclusivitate unei capele.Manastirea Aladja, Bulgaria

Manastirea Aladja a fost deschisa publicului ca muzeu in anul 1906, iar ulterior a fost declarata monument national de cultura si antichitate. La mai putin de 1 Km distanta de manastire se afla un alt complex monahal similar manastirii Aladja numit Katakombite (Catacombele), insa acesta este mult mai putin conservat.
La manastirea Aladzha se poate ajunge usor din Varna si Nisipurile de Aur cu autobuzul.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.